Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

SOTEU - Paket mjera za demokraciju

U svojem godišnjem govoru o stanju Unije 13. rujna predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: „Naša Unija treba napraviti demokratski korak naprijed. Europski izbori prečesto su se svodili na puki zbroj nacionalnih kampanja. Europska demokracija...

Frans Timmermans

Povećanje demokratskog legitimiteta u EU-u putem većeg sudjelovanja građana jedan je od deset prioriteta Junckerove Komisije (Prioritet br. 10. – Demokratske promjene).

Kako bi nastavila ispunjavati tu obvezu, Europska komisija donijela je dva zakonodavna prijedloga o reviziji Uredbe o europskoj građanskoj inicijativi te Uredbe o europskim političkim strankama i zakladama.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans danas je predstavio ta dva prijedloga na konferenciji za medije u Bruxellesu te pritom izjavio: „Tim prijedlozima Europljanima omogućujemo da sudjeluju u demokratskom procesu. Europsku građansku inicijativu želimo učiniti pristupačnijom za sve Europljane te smo spuštanjem dobne granice s 18 na 16 godina pozvali dodatnih 10 milijuna mladih Europljana da kažu što misle i pomognu u oblikovanju političkog programa EU-a. Istovremeno, reformom naših političkih stranaka osigurat ćemo bolju informiranost Europljana o vezi između nacionalnih i europskih političkih stranaka te ćemo zajamčiti da financiranje stranaka bolje odražava demokratski odabir građana na europskim izborima.

Pojedinosti

Datum objave
15. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj