Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 7 min

SOTEU - Juncker želi ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju uniju

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu održao svoj govor o stanju Unije 2017. u kojem je predstavio svoje prioritete za nadolazeću godinu i iznio svoju viziju o razvoju...

Jean Claude Juncker SOTEU 2017.

Europa ponovno ima vjetar u svojim jedrima. No ako taj vjetar ne uhvatimo, nećemo nikamo krenuti. (…) Trebali bismo odrediti smjer za budućnost. Kako je Mark Twain napisao, za nekoliko godina bit ćeš više razočaran stvarima koje nisi uspio napraviti nego stvarima koje si učinio.

Govor predsjednika Junckera u Europskom parlamentu popraćen je konkretnim inicijativama Europske komisije o trgovini, praćenju ulaganja, kibersigurnosti, industriji, zaštiti podataka i demokraciji te su tako riječi odmah pretvorene u djelo.

Najvažnije poruke iz govora o stanju Unije 2017.

Vjetar u jedrima

Deset godina nakon izbijanja krize europsko se gospodarstvo konačno oporavlja, a s njime i naše samopouzdanje. Čelnici 27 država članica, Parlament i Komisija vraćaju Europu u našu Uniju. Zajedno vraćamo Uniju u našu Uniju.

Zadržavanje smjera

Dok razmatramo budućnost, ne možemo skretati s puta (…) Moramo dovršiti ono što smo započeli u Bratislavi.

Trgovina: „Partneri iz cijelog svijeta počeli su čekati u redu da s nama potpišu trgovinske sporazume. (…) Danas predlažemo otvaranje trgovinskih pregovora s Australijom i Novim Zelandom.

Dopustite mi da jednom za svagda kažem: nismo naivni kad je riječ o trgovini. Europa mora uvijek braniti svoje strateške interese. Danas stoga predlažemo novi okvir EU-a za praćenje ulaganja.

Industrija:Ponosan sam na našu automobilsku industriju, No šokiran sam kada se potrošače namjerno i svjesno obmanjuje. Stoga pozivam automobilsku industriju da položi račune i ispravi pogreške.”

S pomoću nove strategije za industrijsku politiku koju danas predstavljamo naše će industrije i dalje imati ili će steći vodeću ulogu u pogledu inovacija, digitalizacije i dekarbonizacije.

Borba protiv klimatskih promjena: „Uslijed propasti ambicije u Sjedinjenim Američkim Državama Europa će osigurati da naš planet opet postane sjajno mjesto za život. On je baština cijelog čovječanstva.

Kibersigurnost: „Kibernapadi mogu biti opasniji za stabilnost demokracija i gospodarstava nego puške i tenkovi. (…) Komisija danas predlaže nove instrumente, uključujući Europsku agenciju za kibersigurnost, s pomoću kojih ćemo se lakše obraniti.

Migracije: „Europa jest i mora ostati kontinent solidarnosti u kojem oni koji bježe od progona pronalaze utočište.

Imamo zajedničke granice, ali države članice koje su prve na udaru ne mogu se same štititi. Zajedničke granice i zajednička zaštita moraju biti usko povezani.

Ne mogu govoriti o migracijama, a da ne odam priznanje Italiji za njezin neumoran i plemenit rad. (…) Italija spašava čast Europe na Sredozemlju.

Europske snage solidarnosti: „Posebno sam ponosan na mlade Europljane (…) koji sudjeluju u našim novim Europskim snagama solidarnosti. Oni europskoj solidarnosti daju pun smisao.

Afrika (vidjeti Informativni članak): „Moramo i pokazati solidarnost s Afrikom. Afrika je plemenit i mlad kontinent, kolijevka čovječanstva. Zahvaljujući uzajamnom fondu EU-a za Afriku od 2,7 milijardi EUR otvaraju se mogućnosti zapošljavanja diljem tog kontinenta.

Isplovljavanje

Došlo je vrijeme da se iz te rasprave [o budućnosti Europe] izvedu prvi zaključci. Vrijeme je da se iz razmatranja prijeđe na djela, odnosno iz rasprave na donošenje odluka. Danas bih vam želio iznijeti svoje stajalište, svoj osobni šesti scenarij, ako tako mogu reći.

Za mene je Europa više od jedinstvenog tržišta. Više od novca i više od eura. Uvijek su najvažnije bile vrijednosti.

Od istoka do zapada: „Europa se proteže od Viga do Varne, odnosno od Španjolske do Bugarske. Europa mora disati punim plućima, i istočnim i zapadnim krilom. Inače naš kontinent neće moći doći do zraka.”

Upućivanje radnika:U Uniji u kojoj su svi ravnopravni ne mogu postojati radnici druge klase. Radnici bi za jednak rad na istome mjestu trebali primati jednaku plaću.

Europsko nadzorno tijelo za rad: „Nema smisla da imamo nadzorno tijelo koje nadzire usklađenost s bankarskim standardima, a za osiguranje pravednosti na jedinstvenom tržištu nemamo zajedničko nadzorno tijelo za rad. Osnovat ćemo ga.

Dvostruki standardi za prehrambeni sektor: „U Uniji u kojoj su svi ravnopravni ne mogu postojati potrošači druge klase. Neću prihvatiti to da se potrošačima u nekim dijelovima Europe prodaju prehrambeni proizvodi niže kvalitete nego u drugim zemljama (…) Slovaci ne zaslužuju manje ribe u svojim ribljim štapićima, Mađari manje mesa u svojim obrocima, a Česi manje kakaa u svojoj čokoladi.

Vladavina prava: „U Europi je snaga zakona zamijenila zakon snage (…) Vladavina prava obavezna je u Europskoj uniji. Ona je obveza.

Presude Suda svatko mora poštovati. Dovesti ih u pitanje ili dovesti u pitanje neovisnost nacionalnih sudova značilo bi građanima oduzeti njihova temeljna prava.

Schengenski prostor: „Ako želimo ojačati zaštitu svojih vanjskih granica, odmah moramo Bugarskoj i Rumunjskoj dopustiti da pristupe schengenskom prostoru. Trebali bismo i Hrvatskoj dopustiti da postane punopravna članica schengenskog prostora u trenutku kada ispuni sve kriterije.

Europodručje: „Ako želimo da se naš kontinent s pomoću eura ujedini, a ne razdvoji, onda euro mora biti više od valute odabrane skupine zemalja. Euro bi trebao biti jedinstvena valuta cijele Europske unije.

Proširenje: „Moramo ponuditi vjerodostojnu mogućnost pridruživanja zapadnom Balkanu (…) Jasno je da za vrijeme [ovog] mandata neće doći do daljnjeg proširenja (…) No nakon toga Europska unija imat će više nego 27 članica.

Turska: „Turska se u posljednje vrijeme počela znatno udaljavati od Europske unije.

„Novinarima je mjesto na konferenciji za tisak, a ne u zatvoru. Oni pripadaju svijetu u kojem vlada sloboda izražavanja.

One koji vladaju u Turskoj pozivam na sljedeće: oslobodite naše novinare.

Glasovanje kvalificiranom većinom o porezu: „Snažno zagovaram prijelaz na glasovanje kvalificiranom većinom o odlukama o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit, PDV-u, pravednom oporezivanju u području digitalne industrije te porezu na financijske transakcije.

Europski ministar gospodarstva i financija:Potrebna nam je funkcija europskog ministra gospodarstva i financija: Europskog ministra koji promiče i podupire strukturne reforme u našim državama članicama.”

Nisu nam potrebne paralelne strukture (…) Parlament europodručja Europski je parlament.

Borba protiv terorizma: „Pozivam na osnivanje europske obavještajne jedinice koja će osigurati da se podaci o teroristima i stranim borcima automatski razmjenjuju među obavještajnim službama i s policijom.

Jači globalni čimbenik: „Želim da države članice razmotre za koje bi se odluke iz područja vanjske politike na koje se primjenjuju načela jednoglasnosti, moglo prijeći na načelo glasovanja kvalificiranom većinom. Ugovorom je to već predviđeno.

Bolja regulativa: „Ne smijemo se uplitati u svakodnevicu europskih građana (…) Ne smijemo ih preplavljivati bujicom novih inicijativa ili tražiti sve veće ovlasti. Gdje god to ima smisla, ovlasti moramo vratiti državama članicama.”

Zbog toga ću ovog mjeseca osnovati radnu skupinu za supsidijarnost i proporcionalnost, koja će izrazito kritički preispitati sva područja politika kako bismo bili sigurni da djelujemo samo ondje gdje EU može ostvariti dodanu vrijednost.

Institucijska reforma: „Europa bi bolje funkcionirala kada bismo spojili funkciju predsjednika Europske komisije i Europskog vijeća (…) Europu bi se lakše razumjelo kada bi brodom kormilario jedan kapetan (…) Europska unija sa samo jednim predsjednikom bolje bi odražavala svoju pravu prirodu kao Unija država i Unija građana.

„Ako želimo osnažiti europsku demokraciju, ne možemo obrnuti demokratski napredak kao što smo vidjeli pri stvaranju vodećih kandidata – „Spitzenkandidaten”.

Plan

Naša budućnost ne može ostati tek scenarij (…) Mi već danas moramo pripremiti Uniju sutrašnjice.

30. ožujka 2019. bit ćemo Unija s 27 država članica. Predlažem da se dobro pripremimo za taj trenutak, međusobno unutar skupine od 27 država članica i unutar institucija EU-a.

Gajim nadu da će se Europljani 30. ožujka 2019. probuditi u Uniji u kojoj svi čvrsto stojimo uz naše vrijednosti. U Uniji u kojoj sve države članice čvrsto poštuju vladavinu prava. (…) U Uniji u kojoj smo učvrstili temelje naše ekonomske i monetarne unije kako bismo u dobrim i lošim vremenima, bez pomoći izvana, branili našu jedinstvenu valutu. (…) U Uniji u kojoj samo jedan predsjednik, izabran na demokratskim izborima nakon europske predizborne kampanje, upravlja radom Komisije i Europskog vijeća.

Započeli smo s popravkom krova. No sada moramo završiti posao dok je još lijepo vrijeme (…) Zato bacimo konopac s pramca. Isplovimo iz sigurne luke. I uhvatimo pravi vjetar u jedra.

Kontekst

Predsjednik Europske komisije svake godine u rujnu u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije u kojem se osvrće na postignuća protekle godine i predstavlja prioritete za nadolazeću godinu. Predsjednik utvrđuje i način na koji će Komisija riješiti goruća pitanja s kojima se Europska unija susreće. Nakon govora slijedi plenarna rasprava, čime se otvara dijalog s Europskim parlamentom i Vijećem radi izrade programa rada Komisije za nadolazeću godinu.

Osim toga, predsjednik Juncker i prvi potpredsjednik Timmermans danas su predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća poslali pismo namjere u kojem se podrobno opisuju mjere koje Komisija do kraja sljedeće godine (u ovom slučaju 2018.) namjerava donijeti putem zakonodavnih i ostalih inicijativa. To je konkretno predviđeno Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010.

Pojedinosti

Datum objave
13. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj