Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Solidarnost EU-a na djelu: Komisija predlaže mobilizaciju gotovo 530 milijuna eura za potporu hitnim mjerama protiv pandemije koronavirusa

Europska komisija danas predlaže paket od gotovo 530 milijuna eura dodatne financijske potpore u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU). Njime će se pomoći aktivnostima zaštite javnog zdravlja u borbi protiv koronavirusa u 17 država članica i trima...

Solidarnost EU-a na djelu: Komisija predlaže mobilizaciju gotovo 530 milijuna eura za potporu hitnim mjerama protiv pandemije koronavirusa

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Fond solidarnosti EU-a konkretan je dokaz europske solidarnosti na djelu. Od samog osnutka, Fond osigurava djelotvornu pomoć milijunima ljudi kojima je ona potrebna. Od prošle godine se koristi i za izvanredna stanja velikih razmjera u području zdravlja. Sada predlažemo mobilizaciju prijeko potrebnih financijskih sredstava za borbu protiv koronavirusa. FSEU ponovno ispunjava svoju osnovnu misiju.

Danas predloženi paket pomoći obuhvaća iznos od 132,7 milijuna eura predujmova koje su već primili Njemačka, Irska, Grčka, Španjolska, Hrvatska, Mađarska i Portugal. Konačne isplate iz FSEU-a navedenim državama članicama provest će se na temelju detaljne procjene podnesenih zahtjeva za isplatu. Time se osigurava ispunjavanje kriterija dosljednosti i jednakog postupanja.

Sljedeći koraci

Iznos financijskih sredstava koji je predložila Komisija moraju odobriti Europski parlament i Vijeće. Nakon toga će se ta sredstva isplatiti državama podnositeljicama zahtjeva.

Kontekst

FSEU je osnovan nakon velikih poplava u središnjoj Europi tijekom ljeta 2002. radi pružanja pomoći u hitnim operacijama i tijekom oporavka zemalja pogođenih prirodnim katastrofama. U razdoblju od 2002. do 2020. FSEU je mobilizirao više od 6,5 milijardi eura pomoći za 96 katastrofalnih događaja u 23 države članice i jednoj zemlji pristupnici. FSEU je poseban instrument solidarnosti čija se sredstva mobiliziraju nakon podnošenja zahtjeva i procjene njihove prihvatljivosti. U programskom razdoblju 2021. – 2027. FSEU će funkcionirati kao sastavni dio nove pričuve za solidarnost i pomoć u nuždi. Područje primjene FSEU-a je od travnja 2020. prošireno na izvanredna stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja, u okviru aktivnosti EU-a u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19.

Iz FSEU-a je 2020. osigurano 683,7 milijuna eura pomoći Hrvatskoj za otklanjanje teških posljedica potresa u Zagrebu i okolici te 7 milijuna eura Poljskoj za obnovu nakon poplava u Potkarpatskom vojvodstvu. Komisija je 2021. već odobrila isplatu predujmova Francuskoj i Grčkoj uslijed katastrofalnih događaja na njihovim državnim područjima.

Više informacija

Tablica s predloženim iznosima pomoći FSEU-a po zemljama

Pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a za izvanredna stanja u području zdravlja (pandemija bolesti COVID-19)

Fond solidarnosti EU-a: potpora za oporavak od katastrofa u razdoblju 2002. – 2020 (podaci i primjeri)

Pojedinosti

Datum objave
11. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj