Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak12. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sastanak na vrhu EU-a i Japana: snažnije strateško partnerstvo

Predsjednik Europskog vijeća CharlesMichel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavljat će Europsku uniju 13. srpnja na sastanku na vrhu EU-a i Japana u Bruxellesu. Japan će predstavljati premijer Fumio Kishida.

EU - Japan
© Europska unija, 2023.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavljat će Europsku uniju 13. srpnja na sastanku na vrhu EU-a i Japana u Bruxellesu. Japan će predstavljati premijer Fumio Kishida.

EU i Japan raspravljat će o sigurnosnim izazovima u susjedstvu, među ostalim o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i njezinu utjecaju na globalno gospodarstvo te o drugim prijetnjama međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima. Osim napretka u trgovinskim pitanjima, čelnici će raspravljati i o suradnji EU-a i Japana u području digitalnih tehnologija, stvaranju diversificiranih, održivih i pouzdanih lanaca opskrbe te jačanju gospodarske sigurnosti, borbe protiv klimatskih promjena te zajedničkim naporima za visokokvalitetne i održive infrastrukturne projekte u trećim zemljama u okviru strategije Global Gateway.

Predsjednici Michel i von der Leyen sudjelovat će s premijerom Kishidom u zajedničkoj komunikaciji za medije, nakon sastanka na vrhu, uživo na EbS-u  u oko 14:00.

EU i Japan sve bliže surađuju od uspostave diplomatskih odnosa 1974. Partnerstvo EU-a i Japana temelji se na Sporazumu o strateškom partnerstvu i Sporazumu o gospodarskom partnerstvu potpisanima 2018. Japan je prva partnerska zemlja s kojom je EU sklopio partnerstvo za povezivost, zeleni savez i digitalno partnerstvo.

Više informacija o odnosima EU-a i Japana dostupno je na internetskim stranicama Delegacije EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
12. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj