Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. siječnja 2024.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sjećanje na holokaust: Komisija domaćin međunarodne konferencije

U okviru niza aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, Komisija će biti domaćin međunarodne konferencije „Sjećanje na prošlost, oblikovanje budućnosti”, u utorak, 23. siječnja.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust
© European Union, Photographer: Bartosz Siedlik

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Margaritis Schinas, a organizira je Komisija u partnerstvu s belgijskim predsjedništvom Vijeća, hrvatskim predsjedništvom Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) i organizacijama civilnog društva koje rade na njegovanju židovskog načina života. Tijekom konferencije potpredsjednik Schinas najavit će uspostavu „Mreže mjesta na kojima se dogodio holokaust”, vodeće inicijative Strategije EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života iz 2021.

Potpredsjednik Schinas izjavio je: Budući da je s nama sve manje osoba koje su preživjele holokaust i koje mogu podijeliti svoja iskustva, mjesta na kojima se holokaust dogodio sve su važnija za očuvanje sjećanja i pouka iz holokausta. „Mreža mjesta na kojima se dogodio holokaust” diljem Europe povećat će svijest lokalnog stanovništva o tome da se holokaust nije dogodio samo u koncentracijskim logorima, već i na lokalnoj razini, u gradovima diljem Europe, dok je većina šutjela.

Konferencija će se prenositi uživo ovdje u utorak, 23. siječnja od 18:00 do 20:00 sati. Program konferencije dostupan je ovdje.

Europska komisija danas i sutra održava petu radnu skupinu Europske komisije za provedbu strategije EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života na kojoj će se okupiti predstavnici država članica EU-a i židovske zajednice te raspraviti o napretku postignutom u nacionalnim strategijama za borbu protiv antisemitizma.

Pojedinosti

Datum objave
22. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj