Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sigurnost europskih vanjskih granica

Europska granična i obalna straža pokrenula brzo dostupnu pričuvu službenika graničnog nadzora i opreme

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu

Europska granična i obalna straža danas je pokrenula brzo dostupnu pričuvu službenika graničnog nadzora i opreme.

Agencija će od danas moći u kratkom roku rasporediti opremu te aktivirati pričuvu od najmanje 1500 službenika graničnog nadzora i stručnjaka kako bi državama članicama pružila podršku u kriznim situacijama na vanjskim granicama EU-a.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: „Od danas više ne bi smjelo nedostajati ni osoblja ni opreme za operacije Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu. To je važan trenutak u djelovanju Agencije, a na taj način će se zajamčiti da će državama članicama u svakom trenutku biti dostupna odgovarajuća podrška ako se zajednička vanjska granica EU-a nađe pod jakim pritiskom.“

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu pokrenuta je 6. listopada, u rekordnom roku i manje od godinu dana nakon što je Komisija predložila njezino osnivanje.

Agencija će jamčiti djelotvornu primjenu snažnih standarda upravljanja zajedničkim granicama te po potrebi pružati operativnu potporu i intervenirati kada se pokaže potreba za brzim reagiranjem na krize u nastajanju na vanjskim granicama.

Agencija će sada na raspolaganju imati 1500 stručnjaka koje su osigurale države članice EU-a i zemlje pridružene Schengenu te koji će moći stupiti na dužnost u roku od pet radnih dana. Službenici graničnog nadzora i stručnjaci iz pričuve za brzu reakciju pribrojit će se službenicima koji već rade u redovitim operacijama Agencije na vanjskim granicama EU-a.

Trenutno je 1200 službenika Agencije raspoređeno na dužnost na vanjskim granicama EU-a. Agencija će od danas na raspolaganju imati i neophodnu tehničku opremu koju će moći koristiti u brzim intervencijama, uključujući vozila, plovila i letjelice.

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj