Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Sigurnosna unija: Komisija pojačava napore u borbi protiv nezakonitih sadržaja na internetu

Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme kako bi se pojačalo prevenciju, otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu koji potiču mržnju, nasilje i terorizam.

Nezakoniti sadržaji na internetu

Kao što je najavljeno u pismu namjere predsjednika Junckera od 13. rujna, Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme. Europska komisija danas predstavlja smjernice i načela za internetske platforme kako bi se pojačalo prevenciju, otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu koji potiču mržnju, nasilje i terorizam. Sve veća dostupnost i širenje terorističkog materijala i sadržaja na internetu koji potiču na nasilje i mržnju ozbiljna je prijetnja sigurnosti građana EU-a. Time se i podriva povjerenje građana u digitalno okruženje, koje je glavni pokretač inovacija, gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Nastavljajući se na zaključke Europskog vijeća iz lipnja 2017., koje su ponovili i vođe skupina G7 i G20, predložene mjere prvi su element paketa mjera za borbu protiv terorizma koji je najavio predsjednik Juncker. One će pridonijeti povećanju učinkovitosti borbe protiv nezakonitih sadržaja i unaprijediti kontinuirani rad na stvaranju učinkovite i istinske sigurnosne unije EU-a i snažnijeg jedinstvenog digitalnog tržišta.

S porastom nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući terorističku propagandu, ksenofobni i rasistički govor kojim se potiče na nasilje i mržnju, internetske platforme igraju sve važniju ulogu i trebaju pojačati svoju društvenu odgovornost. Danas objavljene nove smjernice poziv su internetskim platformama da još više pojačaju svoje napore u sprečavanju širenja nezakonitih sadržaja. S obzirom na njihovu sve važniju ulogu u pružanju pristupa informacijama Komisija očekuje od internetskih platformi da u sljedećih nekoliko mjeseci počnu brzo djelovati, osobito u području terorizma i nezakonitog govora mržnje (koji je već nezakonit prema zakonodavstvu EU-a, i na internetu i izvan njega).

Proaktivno i učinkovito uklanjanje nezakonitih sadržaja

  • Otkrivanje i prijavljivanje
  • Učinkovito uklanjanje
  • Sprečavanje ponovnog pojavljivanja

Sljedeći koraci

Današnja komunikacija prvi je korak, a inicijative koje će slijediti ovisit će o mjerama koje internetske platforme poduzmu da bi proaktivno provele smjernice. Komisija će u sljedećih nekoliko mjeseci pažljivo pratiti napredak koji internetske platforme postižu i ocjenjivati jesu li potrebne dodatne mjere kako bi se osiguralo brzo i proaktivno otkrivanje i uklanjanje nezakonitih sadržaja na internetu, uključujući i moguće zakonodavne mjere kao dopunu postojećem regulatornom okviru. Taj će rad biti dovršen do svibnja 2018.

Kontekst

Europska unija već je odgovorila na izazov nezakonitih sadržaja na internetu obvezujućim i neobvezujućim mjerama. Drugi odgovori politika EU-a uključuju Direktivu o suzbijanju seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece i dječje pornografije, Direktivu o borbi protiv terorizmate predložene reforme pravila EU-a o autorskim pravima i Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama (engl. AVMSD), koja je također dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Te zakonodavne mjere dopunjene su nizom nezakonodavnih instrumenata koje će biti poduprte mjerama navedenima u današnjoj Komunikaciji kao što su Kodeks postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu, rad Internetskog foruma EU-a o borbi protiv terorističke propagande ili Memorandum o razumijevanju o prodaji krivotvorenih proizvoda putem interneta. Europska strategija za bolji internet za djecu jest samoregulatorna inicijativa u cilju poboljšanja internetskog okruženja za djecu i mlade.

Pojedinosti

Datum objave
28. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj