Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Šesti sastanak na vrhu Europske i Afričke unije: Europski i afrički čelnici za jače partnerstvo

Predsjednica Komisije von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, sudjelovat će na 6. sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije.

Šesti sastanak na vrhu Europske i Afričke unije: Europski i afrički čelnici za jače partnerstvo

Predsjednica Komisije von der Leyen i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, sudjelovat će na 6. sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije na kojem će se okupiti čelnici iz EU-a i AU-a, njihovih država članica i ograničen broj promatrača.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel supredsjedat će zajedno s predsjednikom Senegala Mackyjem Sallom kao trenutačnim predsjednikom AU-a.

Sastanci na vrhu EU-a i AU-a održavaju se svake tri godine, naizmjenično u Africi i Europi. Trenutačni sastanak na vrhu prvotno je bio zakazan za 2020., ali je zbog pandemije bolesti COVID-19 odgođen. Taj je sastanak na vrhu jedinstvena prilika za postavljanje temelja za obnovljeno i jače partnerstvo između AU-a i EU-a, uz najveću političku uključenost i utemeljeno na povjerenju i jasnom razumijevanju zajedničkih interesa.

Cilj je pokrenuti ambiciozan paket ulaganja Global Gateway Africa-Europe kako bi se povećala ulaganja u infrastrukturu, zdravstvenu skrb i obrazovanje te uzeli u obzir globalni izazovi kao što su klimatske promjene i trenutačna zdravstvena kriza. Razgovori će obuhvaćati i alate i rješenja za promicanje stabilnosti i sigurnosti.

Čelnici će raspravljati o širokom rasponu tema kao što su financiranje održivog i uključivog rasta, klimatske promjene i energetska tranzicija, digitalizacija i prijevoz, povezivost i infrastruktura, mir, sigurnost i upravljanje, potpora privatnog sektora i gospodarska integracija, obrazovanje, kultura i strukovno osposobljavanje, migracije i mobilnost, poljoprivreda i održivi razvoj, jačanje zdravstvenih sustava i poticanje lokalne proizvodnje cjepiva. Očekuje se da će sudionici usvojiti deklaraciju o zajedničkoj viziji za 2030.

Predsjednica von der Leyen održala je govor na svečanosti otvaranja, uz sudjelovanje povjerenice Urpilainen, danas u 14:45 po srednjoeuropskom vremenu, te će sudjelovati na konferenciji za medije nakon sastanka na vrhu u petak u 14:00 sati koji se prenosi uživo na EbS-u.

Uvodni govor predsjednice von der Leyen bit će dostupan na internetu ovog poslijepodneva. Predsjednica će sudjelovati i na okruglom stolu na vrhu o klimatskoj i energetskoj tranziciji, digitalizaciji i infrastrukturi. Više informacija dostupno je u informativnim člancima o globalnom odgovoru Tima Europa na COVID-19; strategija Global Gateway i Plan ulaganja Global Gateway Europe i Afrike.

Pojedinosti

Datum objave
17. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj