Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. prosinca 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

#SecurityUnion: Dogovor o suzbijanju nezakonite trgovine kulturnim dobrima

Siguronosna Unija. Komisija pozdravlja politički dogovor Europskog parlamenta i država članica EU-a o sprječavanju nezakonite trgovine kulturnim dobrima, posebice kad se njome pridonosi financiranju terorizma.

Kulturna dobra

Današnji je dogovor važan korak u ostvarivanju Komisijina akcijskog plana za jačanje borbe protiv financiranja terorizma. Zahvaljujući dogovorenim pravilima države članice moći će suzbiti nezakonitu trgovinu kulturnim dobrima koja se uvoze u EU iz zemalja izvan EU-a.

Nakon što su Parlament i Vijeće postigli privremeni dogovor o tim pravilima prošlog tjedna u Strasbourgu, službeno zeleno svjetlo danas su popodne dali stalni predstavnici pri EU-u na sastanku u Bruxellesu.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, podržao je taj politički dogovor: Nova pravila koja su danas dogovorena pomoći će nam u borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, koja se često upotrebljava za financiranje terorizma i organiziranog kriminala. Neprihvatljivo je da teroristi kradu kulturna dobra iz osjetljivih dijelova svijeta i nezakonito ih prodaju kako bi financirali terorističke napade na europske građane. Ta se prijetnja mora iskorijeniti.

EU već zabranjuje uvoz kulturnih dobara iz Iraka i Sirije, ali ne postoji opći okvir EU-a za uvoz kulturnih dobara iz drugih zemalja. Taj nedostatak uređenosti iskorištavaju beskrupulozni izvoznici i uvoznici koji zaobilaze zabrane izvozom robe u EU iz neke druge zemlje izvan EU-a. Zajedničkim pravilima EU-a osigurat će se dosljedno postupanje prema uvozu kulturnih dobara uzduž vanjskih granica Unije. Spriječit će se unos nezakonito stečenih kulturnih dobara u EU te izravna šteta za kulturnu, povijesnu i arheološku baštinu zemlje njihova porijekla.

Pojedinosti

Datum objave
19. prosinca 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj