Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. prosinca 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Schengenski Vizni informacijski sustav (VIS) potpuno operativan na globalnoj razini

Schengenski Vizni informacijski sustav (VIS) potpuno operativan na globalnoj razini

vis_passport.jpg

Jučer je dovršena implementacija schengenskog Viznog informacijskog sustava (VIS) na svjetskoj razini, čime se pridonosi učinkovitijem upravljanju vanjskim granicama EU-a.

Uvođenje Viznog informacijskog sustava započelo je u sjevernoj Africi u listopadu 2011., a tijekom protekle četiri godine taj se sustav postupno uvodi diljem svijeta.

  • Baza podataka VIS sada sadrži sve podatke vezane uz zahtjeve za izdavanje viza državljanima trećih zemalja kojima je za ulazak u schengenski prostor potrebna viza, uključujući biometrijske podatke (otiske prstiju i digitalnu sliku lica).
  • Kad god nositelj vize uđe u schengenski prostor, njegovi otisci prstiju provjerit će se u bazi podataka. Tim se sustavom sprječava nezakonit prelazak granice i krivotvorenje schengenskih viza te omogućuje brža obrada zahtjeva za izdavanje viza zahvaljujući korištenju biometrijskih podataka.
  • Bazi podataka pristupaju nacionalna tijela za izdavanje viza prilikom odlučivanja o zahtjevima za izdavanje schengenskih viza, granična tijela prilikom ulaska u schengenski prostor te tijela nadležna za migrante i azilante u schengenskom prostoru kada moraju utvrditi identitet nositelja vize ili osobe.
  • Tijela za provedbu zakona i Europol također imaju pristup bazi podataka za potrebe sprječavanja, otkrivanja i istraživanja terorističkih činova i drugih ozbiljnih zločina. Od listopada 2014. identitet nositelja vize i autentičnost vize moraju se sustavno provjeravati prilikom ulaska u schengenski prostor.

Pojedinosti

Datum objave
3. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj