Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

#SaynoStopVaw Zaustavimo nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama i djevojčicama i dalje se svakodnevno događa, u Europskoj uniji i izvan nje. Riječ je o raširenom kršenju ljudskih prava u mnogim različitim oblicima: nasilje se događa neovisno o društvenom podrijetlu, u domu, na poslu, u školi...

Eurostat procjene o nasilju nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama još jedanput ističemo da nasilje mora odmah prestati.

Svaka treća žena u Europi iskusila je fizičko i/ili seksualno nasilje. Žrtve trgovine ljudima unutar EU-a u 80 % slučajeva su žene. U zemljama u razvoju svaka treća djevojčica uda se prije 18. godine.
No stvari se počinju mijenjati. Tijekom posljednjih 30 godina u Africi se broj slučajeva genitalnog sakaćenja žena smanjio za 50 %. U južnoj Aziji prepolovio se postotak djevojčica koje se udaju prije 15. godine. Zahvaljujući nedavnom globalnom pokretu #metoo, koji je pridonio većoj pozornosti javnosti razmjerima seksualnih napada i zlostavljanja u našim društvima, žrtve javno govore o svojim iskustvima, zahtijevaju i brane svoja prava.

Kako bi se to rodno-uvjetovano nasilje zauvijek iskorijenilo, moramo poboljšati obrazovanje i zakonodavstvo te promijeniti društvene norme. Posvetili smo 2017. aktivnostima na europskoj razini za iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u javnoj i u privatnoj sferi. Odvjetnici, liječnici, učitelji i policija, među ostalima, osposobljavaju se za potporu žrtvama i sprječavanje rodno uvjetovanog nasilja, zahvaljujući financijskoj potpori EU-a nevladinim organizacijama.

Djelujemo i izvan granica EU-a – s Ujedinjenim narodima pokrenuli smo inicijativu „Spotlight” u koju su uložena dosad nezabilježena početna sredstva od 500 milijuna eura. U okviru te inicijative na globalnoj se razini bavimo temeljnim uzrocima nasilja nad ženama i djevojčicama, pomažemo žrtvama te ih osnažujemo kako bi pridonijele sigurnijim, otpornijim, raznolikijim i slobodnijim društvima.

Iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama prvi je korak ka globalnom miru i sigurnosti te je temelj programa održivog razvoja do 2030. To je preduvjet za promicanje, zaštitu i ostvarenje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, demokracije i gospodarskog rasta.

Europska unija i dalje će neumorno raditi na iskorjenjivanju nasilja nad ženama i djevojčicama s pomoću svih instrumenata koji su joj na raspolaganju.

Kontekst

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih i najstrašnijih primjera kršenja ljudskih prava diljem svijeta. Procjenjuje se da je 35 % žena u nekom trenutku doživjelo nasilje. U nekim je zemljama taj udio čak 70 %. To je breme prepreka rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju žena i djevojčica te općenito održivom razvoju i postizanju ciljeva održivog razvoja. Stoga je za iskorjenjivanje nasilja nužan globalni i trajni angažman u svim državama i regijama.

Komisija je predložila pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe. U tijeku su pripreme za ratifikaciju sporazuma. Komisija poziva one države članice koje još nisu ratificirale Konvenciju da to učine.

Prošle godine Komisija je pokrenula kampanju NON.NO.NEIN – Recite NE! Zaustavimo nasilje nad ženama. Cilj kampanje bilo je podizanje razine svijesti o tom pitanju i financiranje konkretnih projekata za smanjenje rizika od nasilja i potporu ženama koje su žrtve nasilja. Europska komisija osigurala je 15 milijuna eura namijenjenih državama članicama, lokalnim vlastima, relevantnim stručnjacima i organizacijama civilnog društva diljem Europe kako bi pojačali svoje aktivnosti i kampanje za suzbijanje nasilja nad ženama.

Europska komisija u lipnju 2017. preuzela je vodstvo nad inicijativom kojom se poziva na djelovanje za zaštitu od rodno uvjetovanog nasilja u kriznim situacijama. U humanitarnim krizama često je rašireno rodno uvjetovano nasilje. Zalažemo se za potporu žrtvama i iskorjenjivanje takvog nasilja. U okviru poziva na djelovanje okupljeno je više od 60 humanitarnih organizacija s jednom misijom: rodno uvjetovano nasilje mora se prepoznati kao opasno za život i treba ga suzbijati od samih početaka krize. Žene i djevojčice u opasnosti od nasilja odmah trebaju našu pozornost. Odlučni smo vodstvo nad inicijativom iskoristiti kako bismo usmjerili pozornost na to pitanje i ostvarili konkretne mjere na terenu.

Inicijativa „Spotlight”, koja je pokrenuta u suradnji s Ujedinjenim narodima na 72. Općoj skupštini UN-a u rujnu, odgovor je na sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama. Usmjerena je na nasilje u kućanstvu i obitelji, seksualno nasilje i rodno uvjetovano nasilje te štetne prakse, ubojstva žena, trgovanje ljudima i ekonomsko iskorištavanje. Inicijativa će se provoditi od 2017. do 2023., a u nju su uložena početna sredstva u iznosu od 500 milijuna eura. Najveći dio uložio je EU.

Pojedinosti

Datum objave
24. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj