Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. svibnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Savjetovanje o putovnicama za usluge i uklanjanje prepreka u građevinskom sektoru

Početkom svibnja Europska komisija pokrenuila je javno savjetovanje o prijedlogu za uvođenje putovnice za usluge i uklanjanje regulatornih prepreka u građevinskom sektoru i sektoru poslovnih usluga.

20160505_workers_helmet_calendar.jpg

Komisija je u listopadu 2015. predstavila Strategiju za unutarnje tržište najavljujući, između ostalog, i uvođenje 2putovnice za usluge". Cilj je da europsko jedinstveno tržište postane odskočna daska za uspjeh Europe u globalnom gospodarstvu. Jedinstveno tržište jedno je od najvećih europskih postignuća, namijenjeno slobodnijem kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi. Stručnjacima i poduzećima nudi mogućnosti, a potrošačima veći izbor i niže cijene. Omogućuje ljudima da putuju, žive, rade i studiraju gdje god žele.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, izjavila je: Jedinstveno tržište u središtu je europske integracije.Ako želimo ponovno uspostaviti povjerenje građana u europski projekt, stvoriti radna mjesta i konkurentno gospodarstvo te zadržati utjecaj u svijetu, moramo ostvariti puni potencijal jedinstvenog tržišta. U aktualnoj ambicioznoj i pragmatičnoj strategiji stavljamo naglasak na rezultate. U partnerstvu s Europskim parlamentom i državama članicama moramo sada osigurati da te konkretne mjere što brže stupe na snagu. Europa ne smije gubiti vrijeme već mora što prije odgovoriti na izazove u pogledu konkurentnosti.

Jedinstveno tržište jedno je od najvećih europskih postignuća, namijenjeno slobodnijem kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi. Stručnjacima i poduzećima nudi mogućnosti, a potrošačima veći izbor i niže cijene. Omogućuje ljudima da putuju, žive, rade i studiraju gdje god žele. No te se mogućnosti uvijek ne ostvaruju jer pravila jedinstvenog tržišta nisu poznata, ne provode se ili ih jednostavno ugrožavaju različite neopravdane prepreke. Treba prilagoditi jedinstveno tržište kako bi bilo u skladu sa stvarnim kontekstom današnjice: mora se naći mjesto za inovativne ideje i nove poslovne modele.

Najava javnog savjetovanja

Upitnik na hrvatskom jeziku

Priopćenje za medije o predstavljanju plana o europskom jedinstvenom tržištu

Infočlanak: Pravednije i bolje povezano jedinstveno tržište

Pojedinosti

Datum objave
5. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj