Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. veljače 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sastanci Euroskupine i Vijeća za ekonomske i financijske poslove 17. i 18. veljače 2020.

Izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis i povjerenik Paolo Gentiloni predstavljat će Komisiju na sastancima Euroskupine i Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN). Na današnjem sastanku Komisija će predstaviti prioritete za europsku...

Sastanci Euroskupine i Vijeća za ekonomske i financijske poslove 17. i 18. veljače 2020.

Komisija će predstaviti preispitivanje učinkovitosti okvira gospodarskog nadzora o kojem će se raspravljati i na ECOFIN-u. Euroskupina će raspravljati o Nacrtu preporuke o ekonomskoj politici europodručja koji će sljedeći dan biti poslan ECOFIN-u na odobrenje. Također raspravljat će se o poreznom opterećenju rada, s naglaskom na prebacivanje poreznog opterećenja s rada na druge oblike oporezivanja.

Euroskupina će zatim u uključivom sastavu nastaviti pratiti sastanak na vrhu država europodručja u prosincu 2019. o daljnjem jačanju europske ekonomske i monetarne unije. Te će rasprave biti usmjerene na izvješće o mogućem međuvladinom sporazumu o proračunskom instrumentu za konvergenciju i konkurentnost (BICC).

Povjerenik Paolo Gentiloni sudjelovat će na konferenciji za medije nakon sastanka. ECOFIN će u utorak utvrditi revidirani popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija. To je ažuriranje provedeno nakon dijaloga s jurisdikcijama diljem svijeta koje su predane ispunjavanju poreznih standarda EU-a za dobro upravljanje. EU ispituje usklađenost zemalja u odnosu na tri kriterija: porezna transparentnost, pravedno oporezivanje i stvarna gospodarska aktivnost (mjere protiv smanjenja porezne osnovice i premještanja dobiti).

ECOFIN će također donijeti zaključke o Komisijinoj godišnjoj strategiji održivog rasta. Naposljetku, ministri će se pripremiti za predstojeće financijske sastanke skupine G20 u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis sudjelovat će na konferenciji za medije nakon sastanka.

Pojedinosti

Datum objave
17. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj