Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. srpnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sastanak u Kijevu: dobre vijesti za Ukrajinu

Danas su u Kijevu Europska unija i Ukrajina održale devetnaesti sastanak na vrhu. Sastanak se održao neposredno nakon dvije velike novosti: dovršena je ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, a u lipnju je, malo prije dovršetka...

Ukraina

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je govor na konferenciji za medije i rekao: U posljednje smo tri godine napravili više koraka nego u prethodnih dvadeset. Ukrajina se treba ponositi onim što je postigla.

EU i Ukrajina: zajedno smo jači

Od posljednjeg sastanka na vrhu EU-a i Ukrajine, koji je održan u Bruxellesu u studenome 2016., ostvaren je znatan napredak koji je uvelike pozitivno promijenio život ukrajinskih i europskih građana.

Prije dva dana ratificiran je sporazum o pridruživanju, uključujući detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine, što znači da će u cijelosti stupiti na snagu 1. rujna 2017. U sporazumu o pridruživanju predstavljen je plan za ambiciozne ukrajinske reforme, a njime se i potiču trgovina i ulaganja između Europske unije i Ukrajine. Nakon više od jedne godine privremene primjene detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine zabilježen je porast trgovine od 10 %, čime je EU učvrstio položaj glavnog trgovinskog partnera Ukrajine. Čelnici su uz to iskazali zadovoljstvo političkim dogovorom o odobravanju autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu, čime će se još više potaknuti bilateralna trgovina uklanjanjem dodatnih tarifa i carina za poljoprivredne i industrijske proizvode.

Više: Priopćenje za tisak

Pojedinosti

Datum objave
13. srpnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj