Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. ožujka 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sastanak šefova država i vlada s Turskom

Šefovi država i vlada EU-a održat će danas sastanak s turskim premijerom Davutoğluom u okviru jačanja dijaloga na visokoj razini dogovorenog u izjavi nakon sastanka EU-a i Turske 29. studenoga.

20150923_managing-refugee-crisis_1.jpg

Očekuje se da će EU i Turska istaknuti potrebu za potpunom provedbom Zajedničkog akcijskog plana EU-a i Turskekako bi se postiglo održivo i dostatno smanjenje nezakonite migracije.

Nakon sastanka će uslijediti neslužbeno zasjedanje Europskog vijeća.

Očekuje se da će čelnici podržati prošlotjedne prijedloge Komisije za brži, usmjereniji odgovor na velike krize, uključujući pružanje pomoći državama članicama, npr. Grčkoj, s priljevom velikog broja izbjeglica, te plan Komisije za povratak na normalno funkcioniranje schengenskog prostora najkasnije do kraja 2016. godine.

Očekuje se i da će čelnici odlučno podržati provedbu programâ za preseljenje i hitno premještanje dogovorenih 2015., a u skladu s prijedlozima iznesenima u okviru Komisijina Europskog migracijskog programa.

Komisija je u tom kontekstu pozdravila vijest da je tijekom vikenda obavljeno 214 uspješnih premještanja iz Grčke u Francusku, Portugal i Litvu, čime je ukupan broj dosadašnjih premještanja dosegnuo 874.

Predsjednik Juncker istaknut će i važnost brzog djelovanja na ostvarenju Europske granične i obalne straže kako bi ona postala operativna do ljeta.

Konferencije za medije održat će se nakon radnog ručka s Turskom i nakon neslužbenog zasjedanja Europskog vijeća, a mogu se uživo pratiti putem servisa EbS.

Izjava nakon sastanka EU-a i Turske 29. studenoga 2015.

Pojedinosti

Datum objave
7. ožujka 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj