Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sastanak na vrhu čelnika EU-a i Kine: Naglasak na ratu u Ukrajini uz bilateralna pitanja

Očekuje se i da će čelnici EU-a i Kine preispitati sveobuhvatan bilateralni program EU-a i Kine, uključujući trgovinske i ulagačke odnose, klimatsku politiku, digitalne tehnologije, ljudska prava, gospodarski oporavak nakon pandemije.

Sastanak na vrhu čelnika EU-a i Kine: Naglasak na ratu u Ukrajini uz bilateralna pitanja

Sutra će Europska unija i Kina putem videokonferencije održati 23. bilateralni sastanak na vrhu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, u pratnji visokog predstavnika Josepa Borrella, razgovarat će s kineskim premijerom Li Keqiangom, nakon čega će uslijediti razgovori s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

S obzirom na ozbiljnost nedavnih događaja, očekuje se da će se rasprave tijekom sastanka na vrhu usredotočiti na neopravdanu i neizazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu i njezin negativan učinak na sustav utemeljen na pravilima, globalnu sigurnost i gospodarstvo. Očekuje se i da će čelnici EU-a i Kine preispitati sveobuhvatan bilateralni program EU-a i Kine, uključujući trgovinske i ulagačke odnose, klimatsku politiku, digitalne tehnologije, ljudska prava, gospodarski oporavak nakon pandemije, kao i regionalna pitanja.

Predsjednici von der Leyen i Michel održat će konferenciju za medije nakon sastanka na vrhu u 15:00 sati po srednjoeuropskom vremenu koja će se uživo prenositi na EbS-u. Više informacija o odnosima EU-a i Kine potražite na internetskim stranicama Delegacije EU-a u Pekingu.

Pojedinosti

Datum objave
31. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj