Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak23. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

SASTANAK KOLEGIJA: mjere za globalnu sigurnost opskrbe hranom i potporu poljoprivrednicima i potrošačima u EU-u

Europska komisija danas je predstavila niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera za jačanje globalne sigurnosti opskrbe hranom i potporu poljoprivrednicima i potrošačima u EU-u, s obzirom na sve veće cijene hrane i troškove uvoza energije i gnojiva.

SASTANAK KOLEGIJA: mjere za globalnu sigurnost opskrbe hranom i potporu poljoprivrednicima i potrošačima u EU-u

Porast globalnih cijena robe, koji je dodatno ubrzan ruskom invazijom na Ukrajinu, još jednom naglašava potrebu da poljoprivredni lanci i lanci opskrbe hranom u EU-u postanu otporniji i održiviji, u skladu sa strategijom „od polja do stola”. Komisija se obvezala poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala da EU, kao ključni neto izvoznik hrane i proizvođač poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, doprinese globalnoj sigurnosti opskrbe hranom.

EU je jedan od glavnih donatora humanitarne i razvojne pomoći u području prehrambenih i prehrambenih sustava. Dostupnost hrane trenutačno nije ugrožena u EU-u jer je kontinent u velikoj mjeri samodostatan za mnoge poljoprivredne proizvode. Međutim, naš poljoprivredni sektor neto je uvoznik određenih proizvoda. Ta izloženost, zajedno s visokim troškovima uvoza gnojiva i fosilne energije, poljoprivrednicima stvara probleme u proizvodnji i može dovesti do viših cijena hrane.

Komunikacija, priopćenje za medije, pitanja i odgovori te informativni članak dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
23. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj