Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. kolovoza 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sankcije: Komisija proširila smjernice o humanitarnoj pomoći povezanoj s bolešću COVID-19 u uvjetima sankcija

Europska komisija danas je dodatno proširila smjernice o tome kako se humanitarna pomoć povezana s bolešću COVID-19 može pružiti zemljama i područjima diljem svijeta koja podliježu EU-ovim sankcijama.

Sankcije: Komisija proširila smjernice o humanitarnoj pomoći povezanoj s bolešću COVID-19 u uvjetima sankcija

U novom poglavlju o sankcijama za borbu protiv terorizma navedene su praktične smjernice o tome kako poštovati sankcije EU-a pri pružanju humanitarne pomoći, posebno medicinske pomoći, u borbi protiv bolesti COVID-19. Cilj im je olakšati aktivnosti humanitarnih subjekata u tim područjima te usmjeravanje opreme i pomoći u borbi protiv pandemije. Ovaj se dodatak temelji na postojećim poglavljima o Siriji, Iranu, Venezueli i Nikaragvi.

Sankcije EU-a pomažu u postizanju ključnih ciljeva EU-a kao što su očuvanje mira, jačanje međunarodne sigurnosti te konsolidacija i podupiranje demokracije, međunarodnog prava i ljudskih prava. Usmjerene su protiv onih koji ugrožavaju te vrijednosti kako bi se što više moguće smanjile štetne posljedice za civilno stanovništvo. EU trenutačno ima oko 40 različitih režima sankcija. Sankcije se također moraju primjenjivati na način kojim se uzimaju u obzir potrebe humanitarnih subjekata te pružanje humanitarne pomoći, uključujući medicinsku pomoć. Više informacija o sankcijama dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
13. kolovoza 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj