Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak7. rujna 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Sankcije: Komisija objavila smjernice za pomoć u procjeni rizika od izbjegavanja sankcija

Današnje smjernice zamišljene su kao praktični vodič s koracima koje subjekti iz EU-a trebaju primijeniti pri provedbi strateških procjena rizika. Time bi se u najvećoj mogućoj mjeri trebala ublažiti njihova izloženost shemama izbjegavanja sankcija.

Ekonomije

Komisija je danas objavila smjernice upućene europskim gospodarskim subjektima kako bi im pomogla u utvrđivanju, procjeni i razumijevanju mogućih rizika od izbjegavanja sankcija i načina njihova sprječavanja. Cilj je ovih smjernica pružiti opći pregled što gospodarski subjekti iz EU-a trebaju učiniti pri postupanju u svojem radu, kako je propisano pravom EU-a.

U skladu s pravom EU-a gospodarski subjekti iz EU-a obvezni su postupati s dužnom pažnjom pri trgovanju s trećim zemljama kako bi osigurali da njihovi poslovni partneri ne zaobilaze sankcije EU-a. Današnje smjernice zamišljene su kao praktični vodič s koracima koje subjekti iz EU-a trebaju primijeniti pri provedbi strateških procjena rizika. Time bi se u najvećoj mogućoj mjeri trebala ublažiti njihova izloženost shemama izbjegavanja sankcija. Osim toga, za europske subjekte koji su najizloženiji tom riziku utvrđuju se smjernice za provedbu pojačane analize, među ostalim pružanjem najboljih praksi u pogledu procjene poslovnih partnera, transakcija i roba.

U smjernicama se navodi i popis znakova upozorenja koji mogu ukazivati na izbjegavanje sankcija. Ti se znakovi upozorenja odnose na poslovne partnere i korisnike i osmišljeni su kako bi se subjekte iz EU-a upozorilo na moguće rizike kada stupe u trgovinski odnos s novim trgovinskim partnerom.

Europska unija uvela je dosad nezabilježene mjere ograničavanja kao odgovor na ruski rat protiv Ukrajine i sudjelovanje Bjelarusa u njemu. Suočena sa sankcijama, Rusija primjenjuje sve razrađenije programe i tehnike kako bi zaobišla te mjere. Primjenom takvih složenih metoda Rusija pokušava pribaviti proizvode za svoj vojni industrijski kompleks kako bi nastavila s agresivnim ratom protiv ukrajinskog naroda.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Potpora EU-a Ukrajini nepokolebljiva je. Sankcije EU-a imaju stvaran utjecaj na sposobnost Rusije da vodi rat te stoga Rusija očajnički traži načine da ih zaobiđe. Sve su složenije i netransparentnije mjere koje će Rusija poduzeti kako bi zaobišla ograničenja. Praktične smjernice pomoći će izvoznicima iz EU-a da prepoznaju znakove i smanje rizik od izbjegavanja sankcija.

Smjernice su dostupne na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
7. rujna 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj