Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Sankcije: Komisija dodatno proširila smjernice o humanitarnoj pomoći povezanoj s bolešću COVID-19 u uvjetima sankcija

Europska komisija dodatno je proširila svoje smjernice o tome kako zemljama i područjima pod EU-ovim restriktivnim mjerama (sankcijama) pružati humanitarnu pomoć povezanu s bolešću COVID-19. Smjernice sada sadržavaju i posebno poglavlje o Nikaragvi. ...

Sankcije: Komisija dodatno proširila smjernice o humanitarnoj pomoći povezanoj s bolešću COVID-19 u uvjetima sankcija

Svrha je dati praktične upute o tome kako poštovati sankcije EU-a pri pružanju humanitarne pomoći, posebno medicinske pomoći, u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19. Smjernicama su objašnjene nadležnosti i postupci pružanja pomoći kako bi se humanitarnim subjektima u Nikaragvi olakšao rad, a oprema i pomoć usmjerili na borbu protiv pandemije.

Borba protiv pandemije bolesti COVID-19 nezapamćen je izazov koji zahtijeva opće jedinstvo, suradnju, solidarnost i suosjećanje. Premda nijedna zemlja nije pošteđena, ionako strašan učinak pandemije još je teži za stanovnike nekih dijelova svijeta zbog složene političke ili gospodarske situacije i sukoba.

Ove se smjernice temelje na prijašnjim poglavljima koja su se odnosila na Siriju (iz svibnja 2020.), te na Iran i Venezuelu (iz listopada 2020.).

Više informacija o smjernicama

Sankcije EU-a pomažu da se postignu glavni ciljevi EU-a kao što su očuvanje mira, jačanje međunarodne sigurnosti te učvršćivanje i podupiranje demokracije, međunarodnog prava i ljudskih prava. Usmjerene su protiv onih koji je vrijednosti ugrožavaju, a pritom se nastoje izbjeći štetne posljedice za civilno stanovništvo. EU trenutačno provodi četrdesetak različitih režima sankcija.

Unijin sustav izuzeća počiva na poštovanju međunarodnih obveza i na politici ciljanih mjera, a svrha mu je i da se sankcije primjenjuju uz uvažavanje potreba humanitarnih subjekata. Izuzeća mogu obuhvaćati pružanje humanitarne pomoći i humanitarnih aktivnosti, među ostalim i medicinsku pomoć. Ovisno o predviđenim transakcijama i postojećim ograničenjima, humanitarni subjekti ponekad trebaju prethodno odobrenje za izvoz određene robe u zemlje pod sankcijama. Ta odobrenja izdaju nadležna tijela država članica.

Današnje smjernice odgovaraju na niz pitanja što su ih Komisiji uputili donatori, nevladine organizacije, banke i drugi sudionici humanitarnih aktivnosti te nacionalna tijela. Pitanja se odnose na izvoz i financiranje zaštitne opreme, lijekova i medicinske opreme te na pružanje medicinske pomoći pogođenom stanovništvu u područjima pod EU-ovim sankcijama. Smjernice su namijenjene svima koji sudjeluju u pružanju humanitarne pomoći, od nadležnih tijela država članica Unije odgovornih za provedbu EU-ovih sankcija do javnih i privatnih subjekata (donatori, nevladine organizacije, banke i drugi sudionici humanitarnih aktivnosti), koji pri pružanju pomoći moraju poštovati sankcije.

Komisija blisko surađuje i s državama članicama da bi u aktualnoj situaciji imale jasne procedure, lako primjenjive humanitarnim subjektima iz cijele Unije.

Izjave članova Kolegija

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije za snažniju Europu u svijetu Josep Borrell rekao je: Sankcije EU-a usmjerene su protiv onih koji su odgovorni za kršenja međunarodnog prava, zloupotrebu ljudskih prava, dopremu oružja u ratne zone i ometanje mirovnih procesa. Ali one su osmišljene ponajprije za zaštitu najugroženijih. Sankcije EU-a usklađene su s međunarodnim pravom i dopuštaju iznimke da bi humanitarna pomoć doprla do potrebitih. U današnjim smjernicama humanitarni djelatnici naći će potrebna objašnjenja za ova teška vremena.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Pandemija bolesti COVID-19 pogodila je cijeli svijet, a najviše ugrožene zajednice. Zato je potreban koordinirani odgovor. Unatoč sankcijama koje su trenutačno na snazi vjerujem da će današnje smjernice pomoći da se olakša pružanje humanitarne pomoći Nikaragvi. Važno je da pomoć nastavi stizati onamo gdje je potrebna.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič već je prije izjavio: U skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, sankcije ne bi smjele otežavati slanje humanitarne pomoći, među ostalim i medicinske. Jasne upute korak su prema svladavanju mnogobrojnih problema s kojima se u ovako teškim prilikama suočavaju humanitarne organizacije pri pružanju pomoći.

Smjernice

Karta sankcija EU-a

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj