Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Ruski rat protiv Ukrajine: EU donio šesti paket sankcija protiv Rusije

Današnji paket obuhvaća potpunu zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata koji se transportiraju brodovima. Time je obuhvaćeno 90 % našeg trenutačnog uvoza nafte iz Rusije.

Ruski rat protiv Ukrajine: EU donio šesti paket sankcija protiv Rusije

Europska komisija pozdravlja donošenje šestog paketa mjera ograničavanja protiv Rusije. Sankcije su jedan od najvidljivijih, najizravnijih i najsnažnijih odgovora Unije na brutalan i ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu, koji uključuje sustavno nasilje i zlodjela nad civilnim stanovništvom. Tim se paketom uvode i dodatne sankcije protiv Bjelarusa zbog njegova sudjelovanja u toj agresiji. Danas donesene sankcije, kao i prethodnih pet paketa, dosad su nezabilježene mjere, a cilj im je dodatno povećati gospodarski pritisak na Rusiju i oslabiti njezinu sposobnost vođenja rata u Ukrajini. Kao i u prethodnim paketima, sankcije su koordinirane s međunarodnim partnerima.

Današnji paket obuhvaća potpunu zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata koji se transportiraju brodovima. Time je obuhvaćeno 90 % našeg trenutačnog uvoza nafte iz Rusije. Zabrana uključuje prijelazna razdoblja kako bi se omogućilo da se sektor i globalna tržišta prilagode, a predviđeno je i privremeno izuzeće za sirovu naftu koja se dostavlja naftovodom kako bi se na uredan način osiguralo postupno ukidanje uvoza ruske nafte. Time će se EU-u i njegovim partnerima omogućiti da osiguraju alternativnu opskrbu te će se smanjiti utjecaj na globalne cijene nafte.

Kad je riječ o ograničenjima izvoza, današnji paket sadržava ograničenja za kemikalije koje bi se mogle upotrebljavati u proizvodnji kemijskog oružja.

Usto, Unija je jasno dala do znanja da hitno moramo smanjiti ovisnost o uvozu energenata iz Rusije. Komisija je 18. svibnja 2022. donijela plan REPowerEU kako bi što prije okončala ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i riješila klimatsku krizu.

Na temelju prijedloga visokog predstavnika Unija je danas na popis uvrstila i visokorangirane vojne časnike i druge pojedince koji su počinili ratne zločine u Buči i koji su odgovorni za nehumanu opsadu Mariupolja. Uvršteni su i subjekti uključeni u vojni sektor te proizvodnju opreme i softvera koji se upotrebljavaju u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Popis uključuje i političke i poslovne osobe, širitelje propagande te pojedince koji su blisko povezani s Kremljem.

Danas dogovoreni paket obuhvaća sljedeće:

 1. Ograničenja uvoza nafte

 • Unija je 2021. iz Rusije uvezla sirove nafte u vrijednosti od 48 milijardi eura i rafiniranih naftnih derivata u vrijednosti od 23 milijarde eura. Na temelju zajedničkog prijedloga visokog predstavnika (Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku) i Komisije države članice danas su odlučile uveti embargo na uvoz tih proizvoda. Sankcije će stupiti na snagu s trenutačnim učinkom, a uvoz ruske nafte na uredan će se način postupno ukidati. Za sirovu naftu koja se transportira brodovima transakcije na promptnom tržištu i izvršenje postojećih ugovora bit će dopušteni šest mjeseci nakon što sankcije stupe na snagu, a za naftne derivate osam mjeseci. Države članice koje posebno ovise o opskrbi putem ruskih naftovoda mogu iskoristiti privremeno izuzeće i, dok Vijeće ne odluči drukčije, nastaviti uvoziti sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom. Međutim, države članice koje iskorištavaju to izuzeće neće moći preprodavati naftu i naftne derivate drugim državama članicama ili trećim zemljama.
 • Posebno privremeno odstupanje do kraja 2024. dogovoreno je za Bugarsku, koja će zbog svoje specifične geografske izloženosti i dalje moći pomorskim prijevozom uvoziti sirovu naftu i naftne derivate. Isto tako, Hrvatska će do kraja 2023. smjeti uvoziti rusko vakuumsko plinsko ulje, koje joj je potrebno za funkcioniranje njezine rafinerije.

2. Usluge prijevoza nafte

 • Nakon prijelaznog razdoblja od šest mjeseci subjektima iz EU-a zabranit će se osiguravanje i financiranje prijevoza nafte u treće zemlje, osobito pomorskim rutama.
 • To će Rusiji posebno otežati nastavak izvoza sirove nafte i naftnih derivata u ostatak svijeta jer su gospodarski subjekti iz EU-a važni pružatelji takvih usluga.

 3. Mjere u području financijskih i poslovnih usluga

 • Iz sustava SWIFT isključuju se još tri ruske banke, uključujući najveću rusku banku Sberbank, i još jedna bjeloruska banka. Te su banke ključne za ruski financijski sustav i Putinovu sposobnost vođenja rata. Time će se povećati izolacija ruskog financijskog sektora od globalnog sustava.
 • Mjere povezane s trustovima dorađene su te sada uključuju odgovarajuće iznimke (npr. u humanitarne svrhe ili za civilno društvo).
 • Zabranjuje se izravno ili neizravno pružanje usluga povezanih s poslovanjem kao što su računovodstvene, revizorske, uključujući zakonsku reviziju, knjigovodstvene usluge i usluge poreznog savjetovanja te usluge poslovnog savjetovanja i savjetovanja u vezi s upravljanjem i usluge odnosa s javnošću ruskoj vladi te pravnim osobama, subjektima i tijelima s poslovnim nastanom u Rusiji.

4. Prekid emitiranja

 • Obustavljaju se aktivnosti emitiranja još triju ruskih državnih medijskih kuća – Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 i TV Centre International. Riječ je o važnim prorežimskim medijskim kućama čije je dezinformiranje usmjereno na publiku u Ukrajini i Uniji, pri čemu šire propagandu koja podupire rusku agresiju na Ukrajinu.
 • Neka regulatorna tijela u državama članicama EU-a već su poduzela mjere protiv tih radiotelevizijskih kuća i kanala pod kontrolom ruske države. Sada im se zabranjuje distribucija sadržaja u cijeloj Uniji, putem kabela, satelita, interneta i aplikacija za pametne telefone.
 • Zabranjuje im se i oglašavanje proizvoda ili usluga.

5. Ograničenja izvoza

 • Današnji paket uključuje daljnja ograničenja izvoza. Popis proizvoda napredne tehnologije koji se ne smiju izvoziti u Rusiju proširen je i sada uključuje dodatne kemikalije koje bi se mogle upotrijebiti za proizvodnju kemijskog oružja i koje od 2013. već podliježu kontroli za druga odredišta kao što je Sirija. Nadalje, današnjim paketom dodatno se proširuje popis fizičkih i pravnih osoba ili subjekata povezanih s ruskim vojno-industrijskim kompleksom. Te fizičke i pravne osobe ili subjekti uključeni su u različite sektore kao što su elektronika, komunikacije, oružje, brodogradnja, inženjerstvo i znanstveno istraživanje. Unija se tako uskladila s mjerama SAD-a, a očekuje se skoro usklađivanje i drugih partnera.
 • Ujedinjena Kraljevina i Republika Koreja dodaju se na popis partnerskih zemalja koje su uvele jednakovrijedna izvozna ograničenja.
 • Popis bjeloruskih subjekata koji podliježu ograničenjima znatno je proširen (s jednog na 25). Sankcije se odnose na dozvole za prodaju, isporuku, prijenos ili izvoz robe i tehnologije s dvojnom namjenom te robe i tehnologije kojima bi se moglo pridonijeti vojnom i tehnološkom napretku Bjelarusa ili razvoju njegova sektora obrane i sigurnosti.

Više informacija

Komisija i visoki predstavnik spremni su predložiti dodatne sankcije ovisno o razvoju ruske agresije na Ukrajinu. Države članice odgovorne su za provedbu sankcija. Kako bi se osigurala učinkovita i dosljedna provedba šest donesenih paketa, Komisija će pojačati kontakte s dionicima i nadležnim tijelima radi davanja smjernica te razmjene informacija i dobrih primjera iz prakse.

Današnji paket nastavak je opsežnih i dosad nezabilježenih paketa mjera koje Unija donosi kao odgovor na rusku agresiju i ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine te sve brojnija zvjerstva prema ukrajinskom narodu i ukrajinskim gradovima. Unija je ujedinjena u solidarnosti s Ukrajinom te će zajedno s međunarodnim partnerima nastaviti Ukrajini i njezinu narodu pružati političku, financijsku i humanitarnu potporu.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o šestom paketu sankcija 

Internetske stranice Europske komisije o sankcijama EU-a protiv Rusije i Bjelarusa

Internetske stranice Europske komisije o Ukrajini

Pitanja i odgovori o mjerama ograničavanja

Pojedinosti

Datum objave
3. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj