Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. siječnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Rijeka i Galway (Irska) Europske prijestolnice kulture 2020.

S 1. siječnjem 2020. hrvatska Rijeka i irski Galway na godinu dana preuzimaju titulu europskih prijestolnica kulture.

Europske prijestolnice kulture 2020.

Rijeka i Galway će zahvaljujući tituli europskih prijestolnica kulture moći u potpunosti iskoristiti potencijal kulture da obogate naše živote i zajednice, izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Promicanje kulture kao ključnog elementa našeg načina života ima brojne pozitivne učinke na društvo u pogledu socijalne uključenosti, integracije i gospodarskog rasta. Omogućuje ljudima da steknu nova iskustva i vještine te sudjeluju u razvoju društava kako bi postala poštenija i uključivija. Želim im uspjeh u tom pothvatu.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, pozdravila je najavu i izjavila: Inicijativa europskih prijestolnica kulture stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u promicanju vrijednosti na kojima se temelji Europska unija: raznolikosti, poštovanja, tolerancije i otvorenosti. Uspješna prijestolnica kulture uključiva je i važna svojim građanima. Otvorena je svijetu te pokazuje spremnost Unije da promiče kulturu kao pokretač mira i uzajamnog razumijevanja diljem svijeta, pri čemu svojoj regiji donosi dugotrajne socioekonomske koristi. Radujem se posjetu Rijeci i Galwayu te im želim svaki uspjeh u 2020. Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu.

Pojedinosti

Datum objave
3. siječnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj