Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. studenoga 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

REPowerEU: Komisija ubrzala zelenu tranziciju s ruskog plina bržim izdavanjem dozvola za obnovljive izvore energije

Obnovljivi izvori energije kratkoročno i u budućnosti smanjuju potražnju EU-a za fosilnim gorivima u sektorima električne energije, grijanja i hlađenja te industrije i prometa.

REPowerEU: Komisija ubrzala zelenu tranziciju s ruskog plina bržim izdavanjem dozvola za obnovljive izvore energije

Europska komisija danas je predložila novu privremenu hitnu uredbu kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. Uz diversifikaciju opskrbe i uštedu energije, uvođenje energije iz obnovljivih izvora dio je plana EU-a za okončanje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Obnovljivi izvori energije kratkoročno i u budućnosti smanjuju potražnju EU-a za fosilnim gorivima u sektorima električne energije, grijanja i hlađenja te industrije i prometa. Zahvaljujući niskim operativnim troškovima, veći udio obnovljivih izvora energije u energetskom sustavu EU-a može pomoći u smanjenju računa za energiju.

Trenutačna energetska kriza zahtijeva hitno i ciljano djelovanje kako bi se ubrzao plan REPowerEU. Europsko vijeće 20. i 21. listopada 2022. pozvalo je na ubrzavanje postupaka izdavanja dozvola kako bi se ubrzalo uvođenje obnovljivih izvora energije. U planu REPowerEU već su predložene mjere za rješavanje dugotrajnih i složenih administrativnih postupaka koji su prepreka brzom i opsežnom ulaganju u obnovljive izvore energije i povezanu infrastrukturu. Međutim, stanje na energetskim tržištima pogoršalo se, zbog čega su potrebne hitne mjere. Iz tog razloga Komisija predlaže nove mjere u obliku uredbe Vijeća na temelju članka 122. Ugovora.

Današnjim se prijedlogom dopunjuju prethodne hitne mjere za rješavanje izvanredne situacije na energetskim tržištima i ubrzavanje prelaska na čistu energiju. Primjenjivat će se godinu dana, a obuhvaćat će vrijeme potrebno za donošenje i prenošenje Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, o kojoj trenutačno raspravljaju zakonodavci, u svim državama članicama. Usmjeren je na posebne tehnologije i vrste projekata s najvećim potencijalom za brzo uvođenje i najmanjim utjecajem na okoliš, čime se doprinosi našoj energetskoj sigurnosti s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu i upotrebu opskrbe energijom kao oružja.

Za više informacija:

Priopćenje za medije

Prijedlog uredbe Vijeća o utvrđivanju okvira za ubrzavanje uvođenja energije iz obnovljivih izvora

Pitanja i odgovori

Plan REPowerEU

Energija iz obnovljivih izvora

Mjere EU-a za rješavanje energetske krize

Pojedinosti

Datum objave
9. studenoga 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj