Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. ožujka 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Reforma autorskih prava: Komisija pozdravlja glasovanje Europskog parlamenta u korist osuvremenjenih propisa za digitalno doba

Europski parlament danas je glasao za novu Direktivu o autorskim pravima osmišljenu tako da donese konkretne koristi građanima, svim kreativnim sektorima, medijima, istraživačima, nastavnicima i institucijama kulturne baštine.

Autorska prava

Potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel pozdravili su ishod glasanja u svojoj zajedničkoj izjavi:

Pozdravljamo odluku Europskog parlamenta o odobrenju Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ovom se Direktivom štiti kreativnost u digitalnom dobu i građanima EU-a osigurava širi pristup sadržaju te pružaju nova jamstva za potpunu zaštitu njihove slobode izražavanja na internetu. Novim će se propisima ojačati naše kreativne industrije, koje osiguravaju 11,65 milijuna radnih mjesta, čine 6,8 % BDP-a i godišnje uprihode 915 000 milijuna EUR.

Današnjim glasanjem jamči se odgovarajuća ravnoteža između interesa svih aktera (korisnika, stvaratelja, autora, medija), a internetskim platformama uvode se razmjerne obveze.

Direktivom o autorskim pravima štiti se sloboda izražavanja, koja je temeljna vrijednost Europske unije. Njome se utvrđuju stroge zaštitne mjere za korisnike i jasno ističe da je upotreba postojećih djela za potrebe citiranja, kritike, pregledavanja, karikature te parodije svugdje u Europi izričito dopuštena. To znači da se internetski memovi i slični parodijski uradci mogu slobodno koristiti. Interesi korisnika zaštitit će se i s pomoću djelotvornih mehanizama za brzo osporavanje svakog neopravdanog uklanjanja njihova sadržaja s platformi.

Direktivom će se istodobno poboljšati položaj stvaratelja u pregovorima s velikim platformama, koje u velikoj mjeri ostvaruju korist od njihova sadržaja. Pisci, novinari, pjevači, glazbenici i glumci lakše će pregovarati o boljim uvjetima sa svojim izdavačima ili producentima. Zahvaljujući novim propisima istraživačke organizacije, sveučilišta, škole, knjižnice i muzeji moći će se više koristiti internetskim sadržajem. Direktivom se uzimaju u obzir nove tehnologije kako bi se osiguralo da istraživači u potpunosti iskoriste rudarenje teksta i podataka.

Zahvaljujemo svim uključenim stranama, a posebno zastupnicima u Europskom parlamentu i državama članicama, na svim naporima koje su poduzeli kako bi se ostvarila ta ključna reforma za budućnost Europe.

Kontekst

Istraživanja Komisije pokazala su 2016. da 57 % korisnika interneta pristupa novinskim člancima putem društvenih mreža, servisa za prikupljanje informacija ili tražilica, od čega njih 47 % pročita sažetke članaka pripremljene na tim internetskim stranicama, a da na članke ni ne klikne. Jednak je trend zabilježen u glazbenoj i filmskoj industriji: 49 % korisnika interneta u EU-u pristupa glazbi ili audiovizualnom sadržaju na internetu, a 40 % osoba u dobi od 15 do 24 godine gleda televiziju na internetu najmanje jedanput tjedno. Taj je trend od tada naglo porastao.

Sljedeći koraci

Tekst koji je danas usvojio Europski parlament u narednim bi tjednima trebalo službeno potvrditi Vijeće Europske unije. Nakon potvrđivanja i objave u Službenom listu EU-a države članice će u roku od 24 mjeseca prenijeti nove propise u svoja nacionalna zakonodavstva.

Kontekst

Europska komisija predložila je u rujnu 2016. da se u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta moderniziraju propisi EU-a o autorskim pravima radi napretka i širenja europske kulture.

Reforma autorskih prava u EU-u prioritet je Europskog parlamenta, Vijeća EU-a i Europske komisije. Njome se moderniziraju propisi EU-a o autorskim pravima, koji potječu iz 2001., kada nije bilo društvenih medija ni videozapisa na zahtjev, muzeji nisu digitalizirali svoje kolekcije umjetnina niti su nastavnici predavali putem interneta.

Današnji dogovor dio je šire inicijative za prilagodbu propisa EU-a o autorskim pravima digitalnom dobu. Suzakonodavci EU-a postigli su u prosincu 2018. dogovor o novim propisima kako bi se europskim televizijskim kućama olakšalo da objavljuju uživo na internetu određene programe ili usluge propuštenog sadržaja. Isto tako, od 1. travnja 2018. Europljani koji u svojoj državi kupe ili se pretplate na filmove, prijenose sportskih događaja, glazbu, e-knjige i igre tim sadržajima mogu pristupiti tijekom putovanja ili privremenog boravka u drugim zemljama EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
26. ožujka 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj