Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Razmatranje bliže suradnje Europske komisije i UN-a na zatvorenom sastanku u New Yorku

Unija i UN pojačat će napore da se u ovom „desetljeću djelovanja” postignu ciljevi održivog razvoja do 2030., posebno u pogledu ključnih područja.

Razmatranje bliže suradnje Europske komisije i UN-a na zatvorenom sastanku u New Yorku

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i osam članova Kolegija sudjelovat će 7. i 8. srpnja na zatvorenom radnom sastanku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom i drugim visokim dužnosnicima UN-a u New Yorku. Na prvom sastanku takve vrste partnerstvo Unije i UN-a podići će se u kontekstu trenutačnih međunarodnih izazova* na novu razinu.

Komisija i UN raspravljat će o glavnim izazovima s kojima se suočava multilateralni poredak te o prioritetnim područjima djelovanja u trenutačnom međunarodnom kontekstu, posebno ruske agresije na Ukrajinu. Razmotrit će kako partnerstvo Unije i UN-a može pomoći u odlučnom rješavanju prioritetnih područja kao što su sigurnost opskrbe hranom, klimatska politika i zaštita bioraznolikosti, provedba ciljeva održivog razvoja te digitalna suradnja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Svijet se nalazi na prekretnici. Ruska agresija na Ukrajinu šteti međunarodnom poretku i svjetskom gospodarstvu. Ona je nemilosrdno kršenje Povelje UN-a, a posljedice se osjećaju i izvan Ukrajine i Europe. Blisko surađujemo s UN-om kako bismo podržali multilateralizam, najbolji način za zaštitu protiv „prava jačeg” i zadovoljavanje hitnih potreba u svijetu.

Globalni izazovi zahtijevaju multilateralnije upravljanje i međunarodnu suradnju utemeljenu na pravilima, u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a. Jačanje multilateralizma u našem je glavnom zajedničkom interesu, a Unija tomu može pridonijeti svojim jedinstvenim iskustvom.

Unija i UN pojačat će napore da se u ovom „desetljeću djelovanja” postignu ciljevi održivog razvoja do 2030., posebno u pogledu ključnih područja kao što su obrazovanje, zdravlje, klima i bioraznolikost. Unijina strategija Global Gateway bit će dio rješenja jer pruža sveobuhvatan okvir za ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, čime se promiče financiranje razvoja, a pridonijet će i provedbi ključne inicijative glavnog tajnika UN-a „Naš zajednički program”.

Predsjednica von der Leyen i glavni tajnik UN-a António Guterres dat će izjavu za medije 7. srpnja u 17:45 prema njujorškom vremenu (23:45 prema briselskom vremenu).

Kontekst

Unija i njezine države članice daju najveći financijski doprinos sustavu UN-a i tako osiguravaju gotovo četvrtinu redovitog proračuna UN-a.

U pratnji predsjednice von der Leyen bit će Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za Europu spremnu za digitalno doba; Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik zadužen za gospodarstvo u interesu građana; Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo; Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama; Adina-Ioana Vălean, povjerenica za promet; Jutta Urpilainen, povjerenica za međunarodna partnerstva; Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo te Mairead McGuinness, povjerenice za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala.

Ideja o zatvorenom sastanku UN-a i Unije prvi je put spomenuta u Zajedničkoj komunikaciji iz 2021. o povećanju doprinosa EU-a multilateralizmu utemeljenom na pravilima.

Dodatne informacije

Program EU-a za obnovljeni multilateralizam – informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
6. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj