Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. svibnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ravnopravnost: Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 2023.

Na sjedištu Europske komisije u Bruxellesu i našim zgradama diljem Europe izvješena je zastava u duginim bojama kao simbol naše borbe protiv mržnje i diskriminacije.

Ravnopravnost: Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije 2023.

Europska komisija danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije, bifobije i interfobije (IDAHOT) kojim se podiže svijest o diskriminaciji i nasilju s kojima se lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne, nebinarne, interseksualne i queer osobe i dalje suočavaju. Na sjedištu Europske komisije u Bruxellesu i našim zgradama diljem Europe izvješena je zastava u duginim bojama kao simbol naše borbe protiv mržnje i diskriminacije.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: U našoj Uniji svi bi se trebali osjećati sigurnima javno pokazati privrženost bez osjećaja ugroženosti. Međutim, to još uvijek nije uvijek slučaj za LGBTIQ zajednicu čiji članovi doživljavaju fizičko nasilje i verbalna zlostavljanja, u stvarnom životu ili na internetu. Čvrsto se protivimo takvom nasilju i želimo osigurati jednakost i sigurnost za sve bez predrasuda ili ograničenja. Svi se moramo osjećati sigurnima kako bismo mogli napredovati i ostvariti naš puni potencijal.

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli izjavila je: Svake godine 17. svibnja ponovno potvrđujemo potporu LGBTIQ zajednici i predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije, mržnje i nasilja nad LGBTIQ osobama. Moramo se i dalje boriti za Uniju ravnopravnosti, u kojoj svaka osoba može biti tko je i voljeti koga želi.

U travnju 2023. Europska komisija objavila je izvješće o provedbi Strategije o ravnopravnosti LGBTIQ osoba 2020.- 2025., u kojem ocjenjuje dosadašnji napredak. Izvješće pokazuje da je strategija pomogla povećati zanimanje za politike ravnopravnosti LGBTIQ osoba među državama članicama EU-a uspostavom novih foruma za raspravu te je pomogla u uključivanju ravnopravnosti LGBTIQ osoba u politike, zakonodavstvo i programe financiranja EU-a. Više od 100 projekata za promicanje ravnopravnosti LGBTIQ osoba primilo je financijska sredstva EU-a u okviru programa Erasmus+, Europskih snaga solidarnosti i programa Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti (CERV).

Pojedinosti

Datum objave
17. svibnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj