Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Quo vadis Europa?

Kao što je predsjednik Juncker najavio u govoru o stanju Unije 2016., Europska komisija danas je predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, koja je doprinos Komisije sastanku na vrhu u Rimu koji će se održati 25. ožujka 2017.

Budućnost Europe

Komisija predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe: putovi za jedinstvo EU-a s 27 država članica.

Kao što je predsjednik Juncker najavio u govoru o stanju Unije 2016., Europska komisija danas je predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, koja je doprinos Komisije sastanku na vrhu u Rimu koji će se održati 25. ožujka 2017.

Dok se pripremamo za obilježavanje 60. obljetnice EU-a, osvrćemo se na mir koji traje sedam desetljeća i na proširenu Uniju od 500 milijuna građana koji žive u slobodi u jednom od najuspješnijih gospodarstava svijeta. Istovremeno EU mora gledati prema naprijed kako bi stvorio viziju za svoju budućnost s 27 država članica. U Bijeloj knjizi utvrđuju se glavni izazovi i prilike za Europu u sljedećem desetljeću. Predstavljeno je pet scenarija kako bi se Unija mogla razvijati do 2025. ovisno o tome koji način djelovanja odabere.

  • Scenarij 1.: Ne odustajemo – EU27 usredotočena je na provedbu svojeg plana pozitivnih reformi u duhu Komisijina „Plana za novi početak za Europu” iz 2014. i Deklaracije iz Bratislave o kojoj se 2016. dogovorilo svih 27 država članica. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće: Europljani mogu voziti automatizirane i povezane automobile, ali neriješene pravne i tehničke prepreke i dalje im stvaraju probleme pri prelasku granice.

Europljani uglavnom putuju preko granica bez zaustavljanja radi provjere. Pojačana sigurnosna kontrola znači da se u zračnu luku i na željeznički kolodvor mora doći znatno prije polaska.

  • Scenarij 2.: Samo jednistveno tržište – EU27 se postupno usredotočuje samo na jedinstveno tržište jer 27 država članica ne mogu postići zajednički dogovor o sve većem broju područja politika. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće: Redovite provjere počinju otežavati poslovni ili turistički prelazak granica. Teže je zaposliti se u inozemstvu i ne jamči se prijenos mirovinskih prava u drugu zemlju. Razbole li se u inozemstvu, građani će morati plaćati velike račune za liječenje.

Europljani su neskloni koristiti povezane automobile zbog nedostatka pravila i tehničkih standarda na razini cijelog EU-a.

  • Scenarij 3.: Oni koji žele više, čine više – EU27 nastavlja kao i dosad, ali omogućuje državama članicama koje to žele da zajedno čine više u određenim područjima kao što su obrana, unutarnja sigurnost ili socijalna pitanja. Pojavljuje se jedna ili više „koalicija voljnih”. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće: Petnaest država članica uspostavljaju policijsko i pravosudno tijelo za rješavanje prekograničnih kriminalnih aktivnosti. Sigurnosne informacije odmah se razmjenjuju jer su nacionalne baze podataka u potpunosti međusobno povezane.

Povezani automobili koriste se u velikoj mjeri u 12 država članica koje su se dogovorile o usklađivanju svojih pravila o odgovornosti i tehničkih standarda.

  • Scenarij 4.: Činiti manje, ali učinkovitije – EU27 usmjerava se na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim područjima politika, dok čini manje u područjima u kojima se smatra da nema dodanu vrijednost. Pažnja i ograničeni resursi usmjereni su na odabrana područja politike. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće: Europsko telekomunikacijsko tijelo bit će ovlašteno za oslobađanje frekvencija za prekogranične komunikacijske usluge, kao što su one kojima se koriste povezani automobili. Također će štititi prava korisnika mobilnih i internetskih usluga bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u.

Nova europska agencija za borbu protiv terorizma pomaže pri odvraćanju i sprečavanju teških napada sustavnim praćenjem i upozoravanjem o sumnjivim osobama.

  • Scenarij 5.: Zajedno činimo mnogo više – Države članice odlučuju dijeliti više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim razinama. Odluke se brže donose na europskoj razini i brzo se provode. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće: Europski građani koji se žele žaliti na predloženi projekt vjetroturbina koji financira EU na njihovu lokalnom području ne mogu doprijeti do odgovornog tijela jer im je rečeno da se obrate nadležnim europskim tijelima.

Europljani neometano koriste povezane automobile po cijeloj Europi zahvaljujući pravilima na razini cijelog EU-a i provedbenoj agenciji EU-a koja provodi pravila.

Pojedinosti

Datum objave
1. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj