Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Prvo ljeto besplatnog roaminga

Prema danas (26. rujna 2017.) objavljenom istraživanju Flash Eurobarometra velika većina Europljana prepoznaje koristi od roaminga bez dodatnih naknada. Zahvaljujući novim pravilima EU-a o roamingu, koja su na snazi od 15. lipnja 2017., potrošači na...

Razglednica o roamingu

Prvo ljeto besplatnog roaminga pokazuje da su Europljani svjesni novih pravila i da su počeli mijenjati svoje navike pri putovanjima u inozemstvo unutar EU-a.

Prema danas objavljenom istraživanju Flash Eurobarometra velika većina Europljana prepoznaje koristi od roaminga bez dodatnih naknada. Zahvaljujući novim pravilima EU-a o roamingu, koja su na snazi od 15. lipnja 2017., potrošači na putovanjima u inozemstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće. Rezultati istraživanja pokazuju da je 71 % Europljana svjesno da su naknade za roaming ukinute, a 72 % njih misli da će oni sami ili netko koga poznaju imati koristi od toga. Postotak onih koji su svjesni novih pravila još je veći među građanima koji su nakon 15. lipnja putovali, i iznosi 86 %.

Kontekst

Od 15. lipnja 2017. Europljani svoje mobilne telefone (pozive, SMS poruke i podatkovni promet) mogu koristiti na putovanjima unutar EU-a bez plaćanja dodatnih naknada za roaming. To znači da građani na putovanjima u inozemstvo svoje mobilne telefone mogu koristiti baš kao i kod kuće, bez straha od velikih računa za telefon.

Prije tog datuma Komisija je cijelo desetljeće ulagala napore kako bi smanjila i na koncu ukinula naknade koje su telekomunikacijski operateri naplaćivali svojim klijentima koji su se na odmoru ili poslovnom putovanju u inozemstvu koristili mobilnim uređajem. Između 2007. i 2016. cijene roaminga smanjile su se za više od 90 %, a posljednji su se put smanjile u travnju 2016. Na temelju prijedloga Komisije Europski parlament i Vijeće u 2015. su odlučili u potpunosti ukinuti naknade za roaming za osobe koje putuju unutar EU-a. Da bi se to postiglo, Komisija je, u skladu s ovlastima koje su joj dodijelili Europski parlament i Vijeće, u prosincu 2016. donijela politiku pravedne uporabe i mehanizam za održivost i podnijela prijedloge novih veleprodajnih cijena roaminga.

Pojedinosti

Datum objave
26. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj