Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. travnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Prvi financijski program za jačanje jedinstvenog tržišta

Komisija je danas pozdravila donošenje prvog programa za jedinstveno tržište. Vrijedan 4,2 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027., program je integrirani paket za potporu i jačanje upravljanja jedinstvenim tržištem, među ostalim za financijske...

Prvi financijski program za jačanje jedinstvenog tržišta

Program za jedinstveno tržište moderan je, jednostavan i fleksibilan i njime se objedinjuje širok raspon aktivnosti koje su se prethodno financirale odvojeno. Time će se smanjiti preklapanja i poboljšati koordinacija. Njime će se osigurati kontinuitet učinkovitog jedinstvenog tržišta na terenu, a istovremeno će se građanima EU-a osigurati bolja vrijednost za novac i omogućiti usmjerenost na prioritete koji su ključni za gospodarski oporavak. Osim toga, programom će se podupirati bolja provedba prava Unije i promicati konkurentnost MSP-ova, među ostalim putem Europske poduzetničke mreže i Erasmusa za mlade poduzetnike.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Jedinstveno tržište koje dobro funkcionira ima znatan i pozitivan učinak na radna mjesta, rast i zdravlje. Potrošačima nudi veći izbor i niže cijene. Poduzećima omogućuje razmjenu proizvoda i usluga. Novom uredbom poboljšat će se učinkovitost jedinstvenog tržišta i doprinijeti održivom oporavku te uspješnoj zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Jedinstveno tržište ponovno se pokazalo pokretačem rasta, radnih mjesta i otpornosti. Dogovor o prvom programu EU-a za jačanje jedinstvenog tržišta u svoj njegovoj raznolikosti dobar je znak za budućnost. Prednosti će vidjeti građani, potrošači i poduzeća, posebno MSP-ovi koji su i dalje snažno pogođeni pandemijom bolesti COVID-19.

Uredba o programu za jedinstveno tržište bit će uskoro objavljena u Službenom listu EU-a i primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2021. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj