Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Protumonopolska politika: Komisija najavila smjernice o zlouporabi isključivanjem i izmjene Uputa o provedbenim prioritetima

Današnji paket prva je velika politička inicijativa u području pravila o zlouporabi vladajućeg položaja (članak 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, UFEU) iz 2008.

Protumonopolska politika: Komisija najavila smjernice o zlouporabi isključivanjem i izmjene Uputa o provedbenim prioritetima

Europska komisija objavila je poziv na očitovanje u kojem traži povratne informacije o donošenju Smjernica o zlouporabi vladajućeg položaja isključivanjem. Istodobno je objavila Komunikaciju o izmjeni Uputa iz 2008. o provedbenim prioritetima u pogledu zlouporaba isključivanjem.

Današnji paket prva je velika politička inicijativa u području pravila o zlouporabi vladajućeg položaja (članak 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, UFEU) iz 2008. Njome se nastoji osigurati da su pravila o zlouporabi vladajućeg položaja jasna, učinkovita i da se snažno primjenjuju u korist europskih potrošača i gospodarstva u cjelini.

Smjernice o zlouporabi istiskivanjem

Članak 102. UFEU-a jedno je od rijetkih područja europskog prava tržišnog natjecanja bez Smjernica koje bi pojasnile njegovu primjenu. Međutim, njegova je provedba ključna kako bi se osiguralo učinkovito funkcioniranje tržišnog natjecanja i kako bi potrošači mogli iskoristiti prednosti konkurentnih tržišta. Komisija je stoga danas objavila poziv na očitovanje kako bi donijela Smjernice o primjeni članka 102. UFEU-a na isključujuće ponašanje.

Cilj je inicijative prikupiti sudsku praksu sudova EU-a i bogato iskustvo Komisije u provedbi članka 102. UFEU-a. Smjernicama će se nastojati povećati pravna sigurnost u korist potrošača, poduzeća te nacionalnih tijela i sudova nadležnih za tržišno natjecanje.

Sve zainteresirane treće strane imaju četiri tjedna za iznošenje komentara na poziv na očitovanje. Komisija planira objaviti nacrt smjernica za javno savjetovanje do sredine 2024. i donijeti ih 2025. Nakon njihova donošenja Komisija će povući Upute o provedbenim prioritetima iz 2008., kako su izmijenjene današnjom Komunikacijom.

Više informacija, među ostalim o tome kako podnijeti komentare, dostupno je ovdje.

Komunikacija o izmjeni Smjernica o prioritetima provedbe

Dok se ne donesu konačne Smjernice, Komisija nudi određena pojašnjenja o utvrđivanju treba li prioritetno rješavati slučajeve isključivanja.

Komisija je stoga donijela Komunikaciju kojom se izmjenjuju određeni dijelovi Uputa iz 2008. Na primjer, u Komunikaciji se pojašnjava da na tržištima koja karakteriziraju mrežni učinci ili druge prepreke pri ulasku na tržište može istražiti prakse poduzetnika u vladajućem položaju koji mogu istisnuti konkurente koji (još) nisu jednako učinkoviti kao poduzetnici u vladajućem položaju. Osim toga, u Komunikaciji se pojašnjava da se mogu istražiti slučajevi u kojima vladajuće poduzeće nameće nepoštene uvjete pristupa na određene elemente (takozvano „implicitno odbijanje pružanja pristupa”), čak i ako nema dokaza da je takav element neophodan.

Izmjene su u skladu sa razvojem sudske prakse sudova EU-a u pogledu članka 102. UFEU-a i, u skladu s tim, u provedbene prakse Komisije, uzimajući u obzir i kretanja na tržištu. Njezin je cilj povećanje transparentnosti u pogledu načela na kojima se temelje Komisijini provedbeni prioriteti u vezi s ponašanjem koje predstavlja zlouporabu u smislu isključivanja u skladu s načelom dobre uprave.

Pojedinosti

Datum objave
27. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj