Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. prosinca 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Prosinac - mjesec tradicija i novih početaka

Mjesec prosinac za većinu predstavlja mjesec proslava, sređivanja računa, susreta s obiteljima i prijateljima i donošenja novih odluka ili onih koje su se odlagale tijekom godine. Tradicija.

Božični i novogodišnji običaji zemalja Europske unije

Tradicije u zemljama Europske unije možda se razlikuju na prvi pogled, no jesu li doista baš toliko drugačije? Koja je omiljena prosinačka hrana naših bližih a koja naših dalekih susjeda? Što im je važno i koliko vremena provode sa svojim susjedima, obiteljima, suradnicima. Jedu li svi kolače za Božić ili im je draže slano jelo. Kupuju li poklone i koje, čime se igraju i na koji način obilježavaju prosinac?

Svaki dan objavit ćemo jednu, možda manje poznatu, no ne i manje važnu tradiciju a na vama je da odlučite želite li potražiti i saznati više.

***

28. LatvijaPrvo novogodišnje drvce ukrašeno je 1510., tako barem tvrdi osmerokutna plaketa na jednom od gradskih trgova Rige, glavnog grada Latvije - "Prvo novogodišnje (odnosno božićno) drvce u Rigi 1510." na osam jezika.

Koji su službeni jezici Europske unije? Dvadeset i četiri službena jezika EU-a su bugarski, hrvatski, češki, danski, nizozemski, engleski, estonski, finski, francuski, njemački, grčki, mađarski, irski, talijanski, latvijski, litavski, malteški, poljski, portugalski, rumunjski, slovački, slovenski, španjolski i švedski. Svi su jezici jednako važni. Njemački je jezik EU-a s najvećim brojem izvornih govornika unutar Europske unije, ali njegova upotreba nije raširena izvan Njemačke i Austrije. Jezici EU-a s najvećim brojem izvornih govornika u svijetu jesu engleski i španjolski, ali se većina tih govornika ne nalazi u Europi. Francuski je službeni jezik ili jedan od službenih jezika u trima državama članicama (Belgija, Francuska i Luksemburg). Govori se u mnogim dijelovima svijeta i podučava u mnogim školama u EU-u, ali je njegovo poznavanje rasprostranjenije u južnoj i zapadnoj Europi nego na sjeveru i istoku kontinenta. Engleski je najrašireniji drugi jezik u Europskoj uniji, ali nedavna istraživanja pokazuju da ga još uvijek manje od polovine stanovništva EU-a poznaje dovoljno za komunikaciju. Višejezičnost ***

27. ŠvedskaBožićno vrijeme u Švedskoj počinje 13.prosinca na dan Sv. Lucije "Saint Lucia". U zoru najmlađa kćer u obitelji obuće bijelu haljinu te nosi krunu na glavi sa svijećama budi roditelje te ih poslužuje sa kavom i Lucijinim kruhom.

Iako kao i ostali narodi danas vjeruju u Djeda Božićnjaka odnosno "Tomte" kako ga nazivaju, poklonici su starije legende koja kaže da darove donosi božićna koza "Julbock".

Zahvaljujući Lisabonskom ugovoru Europske unije, životinje se smatraju živim bićima, što znači da su sposobne za osjećaj zadovoljstva i boli. U znak priznanja, Europska komisija usvojila je novu strategiju za poboljšanje uvjeta i dobrobit životinja pri poljoprivrednoj politici, lovu, ribarstvu, prijevozu i prostornoj politici te pri politici istraživanja i razvoja. ***

26. CiparBožične i novogodišnje aktivnosti na Cipru započinju pjesmama koje mladi pjevaju od vrata do vrata "kalanda" uz pomoć instrumenata kao što su triangl, flauta i gitara. Slušatelji ih obično darivaju novcem koji poklanjanju u dobrotvorne svrhe. Poklone djeci dijeli Djed Mraz "Agios Vasilis" koji Cipar posjećuje na staru godinu a nakon napornog posla počasti se slasticom koja je nazvana po njemu "Vasilopitta" i čašom crnog vina.

Europska unija (EU) i njezine države članice najveći su donatori službene razvojne pomoći (ODA). Razvojna suradnja dio je procesa europskih integracija od samog početka. Ugovorom iz Rima (1957.) predviđeno je stvaranje Europskog razvojnog fonda za pružanje pomoći kolonijama i prekomorskim teritorijima. Kada je početkom 1960-ih započela dekolonizacija, države članice pristale su dijeliti dio troška pružanja pomoći svojim bivšim kolonijama nakon što su ostvarile neovisnost. Ta je politika postupno proširena te je uključivala sve više zemalja u razvoju u Aziji, Latinskoj Americi i susjedstvu Europe. Glavna uprava za međunarodnu suradnju i razvoj razvija i provodi politiku Komisije u području međunarodnje suradnje i razvoja. ***

25. MaltaMaltežani imaju zanimljiv božični običaj koji uključuje djecu "Priedka tat - Tifel", odnosno propovijedanje djeteta. Na polnoćki, umjesto svećenika propovijed drže djeca, najčešće u dobi od 7 do 10 godina, dječak ili djevojčica. Još jedna zanimljivost s malte su svečanosti koje se odnedavno na Malti održavaju u restoranima i javnim mjestima. Proslave naravno uključuju obilje hrane koja je na Malti kombinacija, arapske, malteške, britanske, sjevernoafričke i sicilijske. Ono što možete očekivati su pileći umak "brodu tat - tiġieġa", pečena tjestenina/makaroni "imaqarrun il - forn", pečeno pile i krumpir "iġieġa bil-patata il-forn" i desertni kolač "agħaq tal-għasel" (medeni kolut). Novogodišnje svečanosti najčešće su u zidinama okruženom gradu Floriana, pored Valette.

Predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2017. preuzima Malta. Prioriteti malteškog predsjedništva vođeni su ciljem vraćanja povjerenja u EU, potrebom za dijalogom i promišljanjem o budućnosti EU-a, kao i relevantnim pitanjima u pogledu migracija, sigurnosti i gospodarstva. Predsjedništvo će se u narednih šest mjeseci usredotočiti na šest ključnih područja: migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo i pomorski sektor. Događanja možete pratiti na web stranicama malteškog predsjedništva. ***

24. Njemačka

Njemačka ima brojne božične i novogodišnje običaje koji vesele i velike i male. Navodno je Martin Luther uveo običaj ukrašavanja božične jelke svijećama nakon što je jedne večeri u božično vrijeme prošao pored jelke iza koje je na nebu ugledao pregršt zvijezda. Svečanosti uključuju i Zvijezdu pjevača "Sternsinger", skupinu od četvero djece - 3 mudraca i jednog koji nosi zvijezdu na štapiću kao simbol za zvijezdu Betlehema koji idu od kuće do kuće i pjevaju tradicionalne pjesme. Nakon što završe s pjevanjem, upisuju potpis s kredom na ulazu u kuću. Znak je napisan na poseban način, tako da će 2017. biti napisana kao 20*C*M*B*17. Loša je sreća obrisati znak, već ga treba ostaviti da izblijedi sam od sebe.

Europska unija suočena je s nezapamćenim izazovima u rasponu od visoke nezaposlenosti, sporog gospodarskog rasta, gospodarske nesigurnosti i golemog manjka ulaganja do migracijskog pritiska te ekoloških i sigurnosnih izazova, kao i nestabilnosti u susjednim državama. Kako bi odgovorila na te izazove, Komisija Jean-Claudea Junckera utvrdila je deset ključnih prioriteta na koje je usmjeren rad institucija EU-a. U publikacijama koje su navedene u nastavku objašnjava se što EU poduzima u područjima prioritetnih politika, zašto je uključen u ta područja i koji su rezultati. Predsjednik Juncker obratio se 14. rujna 2016. Europskom parlamentu u svojem godišnjem govoru o stanju Europske unije. Ovaj je govor doprinos Europske komisije neformalnom sastanku 27 čelnika država i vlada u Bratislavi 16. rujna 2016. Njime započinje i dijalog s Europskim parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za 2017. Brošura o Stanju EU-a. Web stranice Europske komisije na kojima možete pronači više o 10 prioriteta. ***

23. FrancuskaU Francuskoj, božićni je običaj u domovima paliti trupce od trešnjinog drveta. Trupci se unose u kuću na samu Badnju večer te se polijevaju crvenim vinom ne bi li drvo imalo ljepši miris tijekom gorenja. Također, pale se svijeće i postavlja hrana i piće u slučaju da Marija i maleni Isus dođu tijekom noći. Osim paljenja trupaca francuzima za Božić obično rade "Bûche de Noël" slastica u obliku trupca.

Ruralna područja u EU-u predstavljaju više od 77 % prostora EU-a (47 % poljoprivrednog zemljišta i 44 % šuma) i u njima živi približno polovica stanovništva EU-a (poljoprivredne zajednice i ostali stanovnici).

Šumska područja u EU-u trenutno predstavljaju 5 % svjetskih šuma i neprestano se šire već više od 60 godina, iako od nedavno nešto manje. Šume i druga šumska zemljišta u Europskoj uniji trenutačno pokrivaju više od 42 % EU teritorija. ***

22. SlovačkaGlavno božično jelo u Slovačkoj je šaran. Šarani se prodaju u svakoj trgovini, na svakoj tržnici i u specijaliziranim trgovinama. Slovaci vole i razne kekse koji se izrađuju za Božić i obično su od vanilije, maka ili oraha te se dijele posjetiteljima. Nerijetko se peče i više od 10 vrsta keksa, "salónky". Poznato?

Države članice EU-a poduprle su novi projekt distribucije svježeg voća i povrća te mlijeka u škole te odlučili da se u tu svrhu predvidi 250 milijuna eura godišnje iz proračuna EU-a. Novi objedinjeni okvir za školske programe distribucije voća, povrća i mlijeka učenicima postat će operativan od 1. kolovoza 2017. Programi distribucije voća, povrća i mlijeka u školama za sada su odvojeni. Program mlijeka u školama uspostavljen je 1977., a Program distribucije voća u školama 2009. Godišnje će oko 20 milijuna djece koristiti program distribucije mlijeka, a oko 10 milijuna djece program distribucije voća i povrća. Sudjelovanje država članica i dalje će biti dobrovoljno. ***

21. AustrijaBožično i novogodišnje razdoblje u Austriji obilježava tradicionalni koncert klasične glazbe, Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara "Neu Jahrs Konzert" koji se održava 1. siječnja svake godine u Zlatnoj dvorani Bečkog glazbenog društva "Grosser Saal". Bečki filharmoničari sviraju odabrana djela skladatelja obitelji Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss i Eduard Strauss) od kojih su najpoznatiji valceri. Tijekom posljednje točke, što je obično "Na lijepom plavom Dunavu", publika počinje pljeskati nakon čega izvođači požele prisutnima Sretnu Novu godinu. Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara direktno prenose mnoge televizijske postaje diljem svijeta.

NAGRADE EUROPEAN BORDER BREAKERS AWARDS: bogata kulturna raznolikost Europe očituje se i u njezinim novim glazbenicima. Nagradama European Border Breakers Awards (EBBA) slave se europski umjetnici koji su svojim prvim europskim izdanjima uspješno prešli granice. Nagradom se naglašava veliki europski glazbeni talent i tako potiče umjetnike da dijele svoju glazbu diljem EU-a. ***

Kultura i audiovizualna djelatnost

20. MađarskaDarovanje najmlađih ali i odraslih je običaj koji je vrlo čest u novogodišnje i božićno vrijeme u većini EU zemalja. No u Mađarskoj ih ne donosi Djed Božičnjak već dobar anđeo ili mali Isus "Kisjézus" ili "Jézuska" i mali nestaško kojeg zovu "Krampusz". Božićno drvce ukrašava se 24. prosinca na način da se djecu pošalje izvan kuće.

Europska komisija potiče prijedloge kojima bi se Europu pretvorilo u kružno gospodarstvo i potaknulo recikliranje u državama članicama te je čak usvojila ambiciozne pakete o kružnom gospodarstvu za jačanje konkurentnosti, otvaranje radnih mjesta i postizanje održivog rasta. Predloženim će se mjerama, poput povećanja recikliranja i oporabe, „zatvoriti krug” životnog vijeka proizvoda te pridonijeti zaštiti okoliša i gospodarstvu. Planovima će se izvući najveća moguća korist od svih sirovina, proizvoda i otpada te time povećati ušteda energije i smanjiti emisije stakleničkih plinova. Prijedlozima je obuhvaćen cijeli životni vijek: od proizvodnje i potrošnje do gospodarenja otpadom i tržišta sekundarnih sirovina. Za taj su prijelaz izdvojena sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, 650 milijuna eura izdvojeno je iz Obzora 2020. (program financiranja EU-a za istraživanje i inovacije) te 5,5 milijardi eura iz strukturnih fondova za gospodarenje otpadom, a u kružno gospodarstvo ulagat će i države članice. Što je novog u području okoliša i zbrinjavanja otpada? ***

19. SlovenijaPriprema "potice" božična je tradicija koju ćete najlakše identificirati s novogodišnjim i božičnim vremenom u Sloveniji. Ništa manje poznate nisu niti žive jaslice koje je svake godine moguće vidjeti u Parku Postojnska jama.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) krovno je tijelo za pitanja sigurnosti hrane na području Europe. Agencija procjenjuje rizike i komunicira o rizicima vezanim uz cijeli prehrambeni lanac u cilju osiguravanja sigurnosti hrane na području Europe. U Europskoj uniji, postupak procjena rizika odvija se nezavisno od postupka upravljanja rizicima podrijetlom iz hrane. Rad EFSA-e obuhvaća sva područja prehrambenog lanca – sigurnost hrane i hrane za životinje, prehranu, zdravlje i dobrobit životinja, te zdravlje i zaštitu bilja. EFSA pruža nezavisne i kvalitetne znanstvene savjete te izrađuje stručne procjene temeljene na znanstvenim podacima, za potrebe europskih donositelja odluka i upravljanja rizicima povezanim s hranom – Europske komisije, Europskog parlamenta i država članica. Na taj način EFSA pomaže upraviteljima rizikom na području Europe pri donošenju stručnih odluka u svrhu poboljšanja sigurnosti hrane u EU. Zahvaljujući bliskoj suradnji sa svojim partnerima i dionicima, EFSA pridonosi osiguravanju visoke razine zaštite potrošača, što u konačnici održava povjerenje u opskrbu hranom na cijelom području EU. ***

18. LuksemburgZa luksemburžane Božić "Chrëschtdag" je obiteljski praznik a nekoć se nakon polnoćke jeo "träipen" (crni puding) s pire krumpirom i umakom od jabuka. U novije vrijeme obrok podsjeća na one u ostalim zemljama EU-a: purica, morski plodovi, razni kolači, kuhano vino, itd... Djecu razveseljava poklonima "d'Chrëschtkëndchen" a odrasli često posjećuju jedan od mnogih božičnih sajmova, koncerte, osvjetljene štandove na ulicama ili parade.

Zakonodavtsvom EU-a se štite vaša potrošačka prava i osigurava se pomoć u brzom i učinkovitom rješavanju sporova s trgovcima (npr. s pomoću alternativnih načina rješavanja sporova ili europskih centara za zaštitu potrošača). Osigurava se usklađenost vaših prava s gospodarskim i društvenim promjenama, posebno u području digitalnih, energetskih i financijskih usluga itd... U učinkovitom i integriranom gospodarstvu EU-a trebate jamstvo da će se vaša prava poštovati ako se susretnete s bilo kakvim problemima pri kupnji robe ili usluga iz drugih država članica EU-a. Uz godišnji trošak od samo 5 eurocenti po osobi, u okviru programa EU-a za zaštitu potrošača za razdoblje 2014. – 2020. provode se propisi o zaštiti potrošača na cijelom jedinstvenom tržištu, čime vam se osigurava visoka razina pravne zaštite. ***

17. FinskaKao što svi znaju Djed Mraz "Joulupukki" živi na sjeveru Finske i pomaže usrećiti djecu širom svijeta. Kuća Djeda Mraza nalazi se na planini Korvatunturi, u laponiji u Finskoj. S vrha te planine, djed Mraz, njegova supruga baka Mraz i vilenjaci čuju božične želje. Za djecu iz Finske, odbrojavanje do Božića započinje Adventom, kada ulice osvanu ukrašene božićnim ukrasima. Djeca i odrasli vole otvarati prozorčiće na adventskim kalendarima, jedan prozorčić za svaki dan do Badnjaka. Ispod prozorčića se najčešće nalaze lijepe ilustracije na temu Božića, iako se ponekad ispod prozorčića znaju kriti i čokolade ili neki drugi mali darovi. Tijekom Adventa – ali i u drugo doba godine također – Djed Mraz ima vremena širiti veselo božićno raspoloženje posjećujući gradove u Finskoj i šire. Ljudi ga često pitaju o vilenjacima s kojima radi, a u toplijim zemljama sve zanimaju snijeg i sobovi.

Sprečavanje opasnih klimatskih promjena ključni je prioritet Europske unije. Europa ulaže velike napore u znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova uz istovremeno poticanje drugih naroda i regija da učine isto. Cilj je EU-a do 2050. znatno smanjiti emisije – za 80 – 95 % u odnosu na razine iz 1990., u okviru napora koji se očekuju od razvijenih zemalja kao cjeline. Razvojem energetski visokoučinkovitog i niskougljičnog europskog gospodarstva potaknut će se gospodarski rast, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje konkurentnosti Europe. EU je potpisnik novog svjetskog sporazuma o klimi, koji je sklopljen 2015., a trebao bi se provoditi od 2020. EU se obvezao na drugu fazu Kyotskog protokola, kojom je obuhvaćeno razdoblje od 2013. do 2020. Kao vodeći svjetski pružatelj razvojne pomoći, EU dodjeljuje i znatna financijska sredstva za borbu protiv klimatskih promjena. Više o klimatskoj politici EU-a čitajte na web-mjestu EU Climate Action. ***

16. DanskaU Danskoj se velika pažnja pridaje adventu i proslavama tijekom prosinca pa se za djecu pripremaju maleni pokloni koje danska djeca otvaraju svaki dan - "pakkekalender". Božične večere jedu se tijekom cijelog prosinca s poslovnim partnerima i kolegama, obitelji, prijateljima a često se nastavlja i tijekom siječnja. Tradicionalni božični desert je "risalamande" puding koji podsjeća na rižu na mlijeku, uz dodatak cijelog badema koji je skriven u pudingu s preljevom od višnje. Tko jedući pronađe badem, ima pravo na dodatni poklon.

Kako zaštititi djecu od nesigurnih igračaka?

RAPEX je sustav brze razmjene službenih obavijesti o mjerama i radnjama glede proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, ukoliko u zakonodavstvu Europske unije ne postoji poseban propis s istim ciljem. Brza razmjena podataka obavlja se preko kontaktnih točaka država članica i Europske komisije, te obuhvaća mjere koje se u određenim situacijama poduzimaju radi prevencije ili sprečavanja stavljanja na tržište odnosno povlačenja sa tržišta proizvoda opasnih za zdravlje i sigurnost potrošača. ***

15. Ujedinjena Kraljevina"Boxing Day" (26. prosinca) je vrlo stara tradicija koju su započeli englezi a odnosi se na dan kada su se u crkvama diljem UK-a tradicionalno otvarale kutije načinjene od brijesta koje su se tamo čuvale te se sadržaj podijelio sa siromašnima. I danas neke crkve otvaraju svoje kutije 26. prosinca.

Europske snage solidarnosti nova su inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe. Svi mladi koji sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti moraju se složiti s njihovom misijom i načelima te ih se pridržavati. Za Europske snage solidarnosti možete se registrirati s navršenih 17 godina, ali ne možete započinjati projekte dok ne navršite 18. Projekti Europskih snaga solidarnosti bit će dostupni sudionicima u dobi do 30 godina.

Nakon jednostavnog postupka registracije sudionici Europskih snaga solidarnosti mogu biti odabrani i pozvani sudjelovati u širokom rasponu projekata, kao što su pomoć pri sprečavanju prirodnih katastrofa ili obnovi nakon katastrofa, pomoć u centrima za tražitelje azila ili rad na različitim socijalnim pitanjima u zajednicama.

Projekti koje podupiru Europske snage solidarnosti mogu trajati od dva mjeseca do dvanaest mjeseci. Obično će se odvijati u državama članicama Europske unije.***

14. ČeškaOdređene biljke, začini i hrana (češnjak, med, gljive...) smatraju se osobito važnim u božično i novogodišnje vrijeme te ih česi uzgajaju tijekom godine kako bi im u prosincu bili od koristi. Običaj je, primjerice, da neudane djevojke odrežu trešnjinu grančicu - "barborky" - koja, ako procvjeta do Badnjaka, donosi skoru udaju.

Europa ide korak dalje. Kada putujete u drugu državu članicu EU-a, dobro je znati što smijete nositi sa sobom u prtljazi. Postoje li ograničenja količine za određene proizvode, npr? Kao državljanin ili EU-a možete slobodno putovati s mačkom, psom ili tvorom ako životinja ima Europsku putovnicu za kućne ljubimce. Možete nositi životinje i biljke, uključujući i biljne i životinjske dijelove, kada putujete u države članice EU-a. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o prijevozu ugroženih vrsta ili proizvoda koji potječu od tih vrsta. Za putovanje s određenim vrstama mogla bi vam zatrebati dozvola. Više pročitajte na portalu Vaša Europa. ***

13. GrčkaVećini je prva pomisao na novogodišnje i božične blagdane kićenje božičnog drvca. U Grčkoj - zemlji koja izlazi na tri mora - ukrašavaju se brodovi i čamci što i nije veliko iznenađenje obzirom da je nekada većini muškog stanovništva zanimanje bilo - mornar. Djeca izrađuju svoje vlastite male makete koje ukrašavaju bojama, tkaninama i drugim materijalom te na Badnjak odlaze od kuće do kuće i pjevaju božićne pjesme "kalante". Nekada su za to dobijali slatkiše a danas je običaj darivanja novca.

Ribarstvo je povijesno vrlo dugo prisutno na prostoru zemalja Europske unije, te je važno za razvoj i gospodarstvo mnogih malih sredina. Temelj za upravljanje ribarstvom u Europskoj uniji postavljen je Zajedničkom ribarskom politikom koja je izvorno bila dio Zajedničke poljoprivredne politike još od Ugovora iz Rima iz 1957.

Zajednička ribarstvena politika je prvi put predstavljena 1970. i prošla je kroz mnoge promjene. Lisabonskim Ugovorom (2007) ostvarene su nove mogućnosti za revizije politike koje su slijedile 2009 i 2014. Tako je definirano da unutarnje tržište obuhvaća poljoprivredu, ribarstvo i trgovinu poljoprivrednim proizvodima te da se pri spominjanju poljoprivredne politike ili poljoprivrede, te kad se rabi izraz, „poljoprivredni“, podrazumijeva da se to odnosi i na ribarstvo, uzimajući u obzir posebne značajke toga sektora. Omogućeno je osnivanje nekoliko fondova za poljoprivredno usmjeravanje i jamstva, te te su određeni načini dodjeljivanja pomoći. Strategijom Europa 2020 stvoreni su uvjeti za posljednju reformu Zajedničke ribarstvene politike koja je usvojena i stupila na snagu 1.siječnja 2014. ***

12. IrskaSvijeće. U ruralnim dijelovima Irske uobičajeno je vidjeti svijeću u ili ispred najvećeg prozora u kući. Povijesna simbolika te svijeće je u dobrodošlici Josipu i Mariji koji traže smještaj. Kasnije je svijeća bila znak strancima ali ponajviše siromašnima da je u kući moguće dobiti obrok. To se zove solidarnost.

Europska udruga za svijeće može nas naučiti rukovanju svijećama i održavanju, primjerice, da nije dobro napustiti prostoriju u kojoj je zapaljena svijeća. Jeste li znali da od svih zemalja Europske unije, upravo danci najviše koriste svijeće? Tu je i priča o bršljanu, no to ćemo ostaviti vama da okrijete...***

11. ŠpanjolskaBožični običaj koji dolazi iz Katalonije naziva se "Caga Tió". Radi o izdubljenoj drvenoj cjepanici, s dvije umjetne noge i naslikanim licem, koju se od 8. prosinca 'hrani' slatkišima i hranom, sve do Badnjaka, kad ju se stavlja u vatru i udara štapom, dok ona ne počne ispuštati van 'probavljenu' hranu, kojom je hranjena više od dva tjedna. Posljednju stvar koju se stavlja u cjepanicu jest slana haringa, svežanj češnjaka ili glavica luka. Da stvar bude još bizarnija, postoji i pjesma koju Katalonci pjevaju dok mlate cjepanicu, kako bi je 'potaknuli' da izbaci što više stvari iz sebe.

Zajednički istraživački centar objavio je povodom Svjetskog dana šuma prvi Europski atlas vrsta šumskog drveća. Atlas pruža informacije o različitim vrstama koje se mogu naći u europskim šumama i čimbenicima koji ih ugrožavaju, kao što su promjene uzrokovane klimatskim promjenama, a svrha mu je istaknuti važnost drveća i povećati svijest o prednostima koje drveće pruža. Atlas sadrži detaljne i ažurirane informacije za istraživače i stručnjake, a pogodan je i za obrazovanje javnosti o bogatstvu europskih šuma.***

10. PoljskaDijeljenje tradicionalnog jela "Oplatek" najstarija je tradicija u Poljskoj. Oplatek je tanka hostija napravljena od brašna i vode te se dijeli prilikom večere na Badnjak. Tim običajem se širi želja za mirom i prosperitetom, pa se tako čak kućnim ljubimcima i domaćim životinjama daje komad "oplatka" na Badnjak. Legenda kaže, ako životinje jedu "Oplatek" na Badnjak, bit će u mogućnosti govoriti ljudskim glasom u ponoć, ali samo oni čistog duha moći će ih čuti.

Osim "oplatka" tu je i zvijezda imenom "Gwiazdka" (mala zvijezda). Stolu se ne pristupa dok se ne pojavi prva zvijezda na nebu pa tako najmlađi gledaju u nebu ne bi li spazili prvu zvijezdu. ***

Europa u cjelini (države članice, Europska svemirska agencija, EUMETSAT i EU) globalni je predvodnik kad je riječ o svemiru. Raspolaže jakom i konkurentnom industrijom, primjerice satelitima, lansirnim sustavima i povezanim uslugama/operacijama. Europska svemirska industrija zapošljava više od 230 000 stručnjaka i stvara dodanu vrijednost koja se procjenjuje na 46–54 milijarde eura. Europa proizvodi trećinu svjetskih satelita. Dosad je svojim revolucionarnim tehnologijama i istraživačkim misijama postigla velike uspjehe u svemiru. Od 2014. do 2020. planira uložiti 12 milijardi eura u razvoj visokokvalitetnih svemirskih projekata. Copernicus, svjetski vodeći pružatelj podataka o promatranju Zemlje, pomaže spašavanju života na moru, poboljšava našu reakciju na prirodne katastrofe poput potresa, šumskih požara i poplava te omogućuje poljoprivrednicima bolje upravljanje usjevima. Galileo, vlastiti europski globalni satelitski navigacijski sustav, uskoro će pružati točnije i pouzdanije informacije o položaju i vremenu za povezana i autonomna vozila, željeznicu i zrakoplove te druge sektore. Europski geostacionarni navigacijski sustav (EGNOS) korisnicima u zraku, na vodi i kopnu u većini Europe nudi navigacijske usluge važne za zaštitu života.***

9. NizozemskaNizozemska djeca su navikla osim na Svetog Nikolu (Sinterklaas) čekati i na Crnog Petra (Zwarte Piet) koji se spušta niz dimnjak i donosi im darove.

Europska komisija svake godine izdaje Pregled obrazovanja i osposobljavanja. Njime se mjeri napredak Europe u ostvarivanju glavnih ciljeva strategije Europa 2020. u području obrazovanja u okviru šire strategije EU-a za rast i zapošljavanje. U Pregledu se analiziraju najveći izazovi za europske obrazovne sustave. Izvješće sadržava usporedbu po državama, 28 detaljnih izvješća za svaku državu te posebnu internetsku stranicu s dodatnim podacima i informacijama. Plan ulaganja za Europu, program Erasmus+, europski strukturni i investicijski fondovi, uključujući Inicijativu za zapošljavanje mladih, kao i Obzor 2020. pridonose poticanju ulaganja te podupiru ostvarenje prioriteta politike u području obrazovanja.***

8. RumunjskaU rumunjskoj je uobičajeno u božično vrijeme naletjeti na božični orkestar koji se sastoji od 50 - 60 muških svirača koji sviraju bubnjeve, violinu i saksofon. Ono što vas može iznenaditi je susret s kozom - "Capra".

Plan ulaganja usredotočen je na uklanjanje prepreka ulaganjima, pružanje vidljivosti i tehničke pomoći ulagačkim projektima te pametnije iskorištavanje novih i postojećih financijskih sredstava. Cilj mu je mobilizirati ulaganja u iznosu od najmanje 315 milijardi eura tijekom tri godine putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), podržati ulaganja u realno gospodarstvo putem Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU) i Europskog portala projekata ulaganja (EIPP) i stvoriti okruženje pogodno za ulaganja napredovanjem u smjeru uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta, energetske unije i unije tržišta kapitala.

Nova ulagačka inicijativa Europske unije potiče financiranje ruralnog gospodarstva. ***

7. ItalijaItalija je poznata po svojim božičnim sajmovima u gradovima Bressanone, Brunico, Merano, Vipiteno i Bolzano. Osim ovih pet tu je i Trento kojeg posjeti više od 500 tisuća posjetitelja. Tamo se mogu kupiti raznovrsni proizvodi, pokloni i hrana koji su vam potrebni za proslavu.

Politikom EU-a osigurava se visoka razina sigurnosti potrošača u mnogim područjima. Sigurnosni standardi primjenjuju se na igračke, električne uređaje, kozmetiku, farmaceutske proizvode, hranu, upaljače, opremu za osobnu zaštitu, strojeve i rekreacijska plovila. Zahvaljujući strogim pravilima neispravni proizvodi povlače se s tržišta. EU svake godine zaprimi više od 2000 prijava nesigurnih proizvoda – prvenstveno je riječ o igračkama, odjeći i tekstilu. U Hrvatskoj se za informacije možete obratiti Europskom potrošačkom centru Hrvatska koji je dio mreže Europskog potrošačkog centra (ECC-Net) ***

6. Bugarska 7, 9, 11

Na Badnjak se u Bugarskoj poslužuje neparan broj jela - uobičajeno je da bude 7, 9 ili 11. Sol, papar i šećer se mogu brojati kao zasebna jela. Za stolom, isto tako, treba sjediti neparan broj osoba.

Program Europske unije Kreativna Europa podupire kulturni i kreativni sektor kao i europsku kinematografiju kako bi doprinijeliodrživom rastu i zapošljavanju. Program daje potporu za očuvanje i promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti, te potpore jačanju k0onkurentnosti sektora. Programom se financiraju aktivnosti sljedećih korisnika: umjetnici, kulturni profesionalci i organizacije u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara. Program Kreativna Europa ***

5. Belgija"Galette des rois" vrsta je kruha koji se u prosincu priprema u Belgiji. Pri pripremi se u kruh sakrije zrno graha, a osoba koja ga pronađe postaje kralj/kraljica, ali samo na jedan dan.

Hrana dolazi u dodir s mnogim materijalima i predmetima tijekom proizvodnje, obrade, skladištenja, pripreme i serviranja, a prije krajnje konzumacije. Kako bi se osigurala sigurnost materijala i predmeta koji dolaze u dodir s hranom, a time i slobodno kretanje robe, u Europskoj uniji (EU) je uveden niz pravnih zahtjeva i kontrola. Pročitajte više o materijalima koji dolaze u dodir s hranom ***

4. Litva 12

Saznali smo da je u Litvi Bandnjak značajniji od Božića te se večera obrok sastavljen od isključivo 12 jela nazivom Kūčių - riba, povrće, žitarice (kruh koji se služi s medom i margarinom), pečeni krumpiri, kuhani kiseli kupus, gljive, mlijeko s makom. Ispod stola stavlja se snop slame iz kojeg se izvlače vlati.

Jeste li znali da je Europska komisija u suradnji sa Svjetskim programom za hranu UN-a pokrenula inicijativu pod nazivom e-food programme te time omogučila jednoj četvrtini milijuna sirijskih izbjeglica kupovinu hrane za obitelji? Program obuhvaća najranjivije sirijske obitelji, obično one koje se ne mogu brinuti o članovima, ne mogu raditi ili koje se sastoje od žena, bež muških članova obitelji. Pročitajte više o tome što čini Europska Unija? ***

3. PortugalIstina je, portugalci vole bakalar (Bacalhau cozido com todos) i vrlo su ponosni na tradiciju izrade jaslica (Presépio) no ono bez čega se ne može i ne smije je tradicionalni božični kolač Bolo Rei, "kruna" svakog domaćinstva od Božića do Tri kralja.

Dobro je isto tako u vrijeme praznovanja razmisliti i o tome što jedemo.

Božična hrana i alergeni su usko povezani. Nove oznake za hranu uvedene su krajem 2014. te kupcima daju jasnije i razumljivije informacije o hrani koju kupuju, bilo u restoranima, trgovinama ili pri kupnji internetom.

2. EstonijaJeste li znali da Djed Božičnjak (Jõuluvana) obavezno u prosincu posjećuje estonski Riigikogu (nacionalni Parlament) i kao i ostatak stanovništva odlazi u saunu kako bi se očistio za Božić? Europska komisija je u suradnji s OECD-om objavila izvješće pod motom "Europljani žive dulje ali dodatne godine života ne znače zdravu starost". U sažetku su ukazali da se pametnim promicanjem zdravlja i sprječavanjem bolesti kao i učunkovitom zdravstvenom skrbi mogu spasiti ljudski životi. Želite li znati više? ***

1. HrvatskaLicitarsko srce – odakle je stiglo u Hrvatsku?

Jeste li znali da je naziv "francuska salata" uvriježen samo kod nas no ne i u ostalim zemljama?

U posljednje vrijeme često čujemo o bezglutenskoj prehrani. Koliko smo puta željeli upitati što je to zapravo i kako se osoba nađe u situaciji da zatraži dijetu bez glutena? Ne želimo ulaziti u djelokrug rada medicine ali ćemo ovdje objaviti poveznicu na kojoj možete čitati o pravilima smanjene prisutnosti glutena u hrani. ***

Pojedinosti

Datum objave
4. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj