Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Proračun EU-a za oporavak: rescEU kao izravan odgovor na krize

Komisija je danas predložila stvaranje instrumenta za bržu reakciju u slučaju ozbiljne prekogranične hitne situacije kao što je primjerice ponovno naglo širenje koronavirusa. Kako bi se to omogućilo, rescEU, dio Mehanizma Europske unije za civilnu...

Proračun EU-a za oporavak: rescEU kao izravan odgovor na krize

Stoga će ukupni proračun Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu biti veći od 3,1 milijarde eura. Povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je: Kad je koronavirus pogodio Europu, u državama članicama nije bilo dovoljno medicinske opreme. Međutim, EU nije imao ovlasti ni sredstva za osiguravanje opreme i mogli smo samo poticati suradnju. Građani očekuju da EU djeluje tijekom krize. Svi moramo biti bolje pripremljeni i doći do nekih zaključaka na temelju ove situacije. rescEU će se znatno ojačati kako ni jedna zemlja EU-a ne bi bila zapostavljena tijekom krize. Na temelju prijedloga Komisije EU će stvoriti pričuvne kapacitete za odgovor na krizne situacije, moći će izravno nabavljati opremu i u potpunosti financirati troškove razvoja i operativne troškove rescEU-a.

Komisija je predložila i znatno povećanje globalnog proračuna za humanitarnu pomoć za 5 milijardi eura, pri čemu je u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2027. do 2021. izdvojeno ukupno 14,8 milijardi eura kako bi se bolje odgovorilo na rastuće potrebe diljem svijeta. Za više informacija pogledajte Pitanja i odgovore, informativni članak o sustavu rescEU, informativni članak o humanitarnoj pomoći te konferenciju za medije povjerenika Lenarčiča.

Pojedinosti

Datum objave
2. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj