Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. svibnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Proračun EU-a: Ojačavanje europskoga kulturnog i kreativnog sektora

U okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Europska komisija predlaže da se sredstva za program Kreativna Europa, kojim se podupiru europski kulturni i kreativni sektor te audiovizualno stvaralaštvo, povise na 1,85...

Europa Nostra

Prijedlog Komisije za jačanje kulturnog i kreativnog sektora EU-a usmjeren je na tri područja: MEDIA (program Kreativne Europe za potporu filmskoj i drugim audiovizualnim industrijama u EU-u), Kultura i međusektorske mjere.

1. MEDIA: Za financiranje audiovizualnih projekata namijenjena je 1,081 milijarda EUR, čime će se potaknuti konkurentnost u audiovizualnom sektoru u Europi. Programom MEDIA nastavit će se podupirati stvaranje, distribucija i promidžba europskih filmova, televizijskih programa i videoigara. Idućih će se godina više novca uložiti u međunarodnu promidžbu i distribuciju europskog stvaralaštva te inovativnog pripovijedanja, uključujući virtualnu stvarnost. U cilju poboljšanja dostupnosti i vidljivosti europskih djela uspostavit će se internetski registar filmova iz EU-a.

2. KULTURA: Iznos od 609 milijuna EUR iz novog proračuna namijenjen je promidžbi europskog kulturnog i kreativnog sektora. U cilju suradnje pokrenut će se projekti, mreže i platforme kako bi se talentiranim umjetnicima diljem Europe omogućilo povezivanje, a stvarateljima olakšala prekogranična suradnja.

3. KULTURNI I MEDIJSKI SEKTOR: Iznos od 160 milijuna EUR izdvojen je za mala i srednja poduzeća te druge organizacije koje djeluju u kulturnom i kreativnom sektoru. Ta će se sredstva ujedno upotrijebiti za promidžbu suradnje u području kulturne politike u cijelome EU-u, poticanje slobodnog, raznolikog i pluralističkog medijskog okruženja te podupiranje kvalitativnog novinarstva i medijskog opismenjivanja.

Kultura pozitivno utječe na jačanje otpornosti europskog društva i gospodarstva. Zbog digitalizacije i globalnog tržišnog natjecanja europskom je kulturnom i kreativnom sektoru potrebna snažnija potpora. Možemo učiniti više kako bismo potaknuli prekogranične produkcije, osigurali širu distribuciju europskog stvaralaštva te što bolje iskoristili digitalne tehnologije, uz istodobno očuvanje europske kulturne i jezične raznolikosti. Osim toga, jačanjem kulture i kreativnosti u EU-u možemo bolje poduprijeti slobodu i pluralizam medija, koji su ključni za održavanje otvorenih, uključivih i kreativnih društava. Komisija stoga predlaže povećanje sredstava za program Kreativna Europa.

Pojedinosti

Datum objave
30. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj