Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. lipnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Proračun EU - a: Komisija predlaže znatno povećanje sredstava namijenjenih jačanju granica i migracijama

Za sljedeći je dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021.–2027. Komisija predložila da se sredstva namijenjena migracijama i upravljanju granicama gotovo utrostruče te da se, umjesto 13 milijardi EUR, koliko su iznosila u prethodnom razdoblju, ta...

20150731_migration_eurostat.jpg

S obzirom na to da su u središtu novog proračuna fleksibilniji instrumenti financiranja namijenjeni rješavanju nepredviđenih migracijskih zbivanja i zaštiti granica, Komisijin je prijedlog odgovor na povećane migracijske i sigurnosne izazove te izazove povezane s mobilnošću.

Osnovat će se novi, zasebni fond za integrirano upravljanje granicama, a operativni kapaciteti Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu dodatno će se povećati novim, stalnim snagama od oko 10 000 službenika graničnog nadzora. Sredstvima iz novog fonda za granice pomoći će se i državama članicama u provođenju carinskih kontrola financiranjem opreme za carinsku kontrolu.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Na temelju dosadašnjeg iskustva i spoznaje da će migracije i dalje biti izazov predlažemo rekordno povećanje sredstava. Jačanje zajedničkih granica EU-a, posebno s pomoću europske granične i obalne straže, i dalje će biti među glavnim prioritetima. Povećana fleksibilnost naših instrumenata financiranja znači da smo spremni na brzo pružanje potpore državama članicama; onda kada im je potrebna i tamo gdje im je potrebna, a posebno u slučaju krize.

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Bolje upravljanje vanjskim granicama i migracijama u narednim će godinama i dalje biti ključni prioriteti za EU, države članice i naše građane. Veći izazovi zahtijevaju više sredstava i stoga predlažemo da se proračun u tom području gotovo utrostruči. Povećanje financijskih sredstava bit će ključno u osiguravanju provedbe ovih političkih prioriteta: daljnje zaštite naših vanjskih granica, nastavka pružanja zaštite onima kojima je to potrebno, boljeg podupiranja zakonitih migracija i integracije te djelotvornog i brzog vraćanja onih koji nemaju pravo na ostanak.

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici izjavio je: Od krivotvorene ili opasne robe i drugih oblika nezakonite trgovine naše građane prvenstveno štiti 115 000 carinskih službenika EU-a. Kako bismo ih poduprli u toj važnoj zadaći danas predlažemo osnivanje novog Fonda vrijednog 1,3 milijardi EUR iz kojeg bi se državama članicama EU-a financirala nabava najnovije carinske opreme. Sljedeći ćemo mjesec proslaviti pedesetu godišnjicu postojanja EU-ove carinske unije: moramo osigurati da iz godine u godinu postaje sve jača.

Pojedinosti

Datum objave
12. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj