Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Proračun EU-a i oporavak: pokretanje gospodarstva EU-a poticanjem privatnih ulaganja

Kako je 27. svibnja 2020. najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, Komisija namjerava pokrenuti gospodarstvo EU-a poticanjem privatnih ulaganja. Komisija je danas predložila novi Instrument za potporu solventnosti koji se temelji...

Proračun EU-a i oporavak: pokretanje gospodarstva EU-a poticanjem privatnih ulaganja

Instrument za potporu solventnosti može biti operativan od 2020. s proračunom od 31 milijardi EUR, a cilj mu je potaknuti ulaganja 300 milijardi eura u inače zdrava poduzeća iz svih gospodarskih sektora i pripremiti ih za čišću, digitalnu i otpornu budućnost. Komisija jača program InvestEU, vodeći europski program za ulaganja, koji će sada raspolagati s 15,3 milijarde eura za mobilizaciju privatnih ulaganja u projekte diljem Unije.

Naposljetku, Komisija predlaže novi instrument za strateška ulaganja ugrađen u InvestEU kako bi se omogućila ulaganja u iznosu do 150 milijardi eura, uz pomoć programa Next Generation EU. Cilj instrumenta je jačanje otpornosti strateških sektora, posebno onih povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom, te ključnih vrijednosnih lanaca na unutarnjem tržištu.

Za više pojedinosti pročitajte pitanja i odgovore i informativni članak o instrumentu za potporu solventnosti i informativni članak o programu InvestEU. Svi pravni tekstovi koji se odnose na novi prijedlog za VFO dostupni su ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
29. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj