Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Proljetni paket Europskog semestra 2016. - preporuke za Hrvatsku

Europska komisija pripremila je preporuke po državama članicama za 2016. u kojima utvrđuje smjernice ekonomske politike za pojedine države članice za sljedećih 12 do 18 mjeseci. Za Hrvatsku pripremljeno je pet preporuka.

es_2016_hr.png

Osim već utvrđenih postojećih napora na europskoj razini, te su smjernice usredotočene na prioritetne reforme za jačanje oporavka gospodarstava država članica poticanjem ulaganja, provođenjem strukturnih reformi i jačanjem fiskalne odgovornosti.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Sporiji globalni rast i visoki stupanj nesigurnosti upućuju na to da moramo ubrzati napore za jačanje europskog gospodarstva s pomoću dobro ciljanih reformi."
"Izazovi za Hrvatsku za 2016. isti su kao i za 2015. Napredak postoji, ali je ograničen u svim područjima. Prošlogodišnja preporuka br. 6. koja se odnosila na predstečajni i stečajni okvir za poduzeća radi lakšeg restrukturiranja duga i uspostave postupka osobnog stečaja je ukinuta. Nacionalni program reformi 2016. zadovoljava kao odgovor na izazove kao što su visok javni dug, reforma mirovinskog i socijalnog sustava, pravosuđa, ali će EK nastaviti pozorno pratiti situaciju i način na koji se RH bori s izazovima", istaknuo je povjerenik Moscovici.

Priopćenje za medije


Preporuke za Hrvatsku


Shematski prikaz za sve zemlje članice

Pojedinosti

Datum objave
18. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj