Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Projekti ulaganja u očuvanje prirode u Irskoj i Hrvatskoj

Povjerenici Vella i Hogan pokrenuli dva nova projekta ulaganja u očuvanje prirode u Irskoj i Hrvatskoj.

20150825_kopacki-rit-interreg-cbc.jpg

Europska komisija i Europska investicijska banka danas su najavile dvije nove ulagačke operacije u Irskoj i Hrvatskoj kojima se podupire šumarstvo i očuvanje biološke raznolikosti. Operacije imaju potporu Instrumenta za financiranje prirodnog kapitala, financijskog instrumenta vrijednog 125 milijuna eura koji podupire projekte prilagođenim kreditima i ulaganjima s jamstvom EU-a.

Na događanju za dionike u Bruxellesu povjerenik Vella izjavio je: „Ove dvije operacije pokazuju kako se pomoću dobro osmišljenog financijskog instrumenta mogu diljem Europe potaknuti nova, iznimno važna ulaganja u očuvanje prirode. Na taj se način financijska sredstva EU-a još bolje iskorištavaju na dobrobit prirode.“ U Irskoj je omogućeno ulaganje 12,5 milijuna eura za potporu šumarstvu trajne pokrivenosti, metodi održivog upravljanja šumama koja nudi alternativu goloj sječi zbog koje obronci ostaju ogoljeni.

„Poljoprivreda i šumarstvo imaju ključnu ulogu u očuvanju prirodnog kapitala. Ovo novo ulaganje u šumarstvo u Irskoj, uz sudjelovanje programa EU-a LIFE i Europske investicijske banke, dokaz je da očuvanje prirode i komercijalno djelovanje nisu nespojivi“, izjavio je povjerenik Hogan.

U Hrvatskoj je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak pokrenut namjenski program tehničke pomoći kojim će se Banci omogućiti lakše prepoznavanje projekata prirodnog kapitala s najvećim ekološkim učinkom te bolja priprema pojedinačnih programa koje predlažu lokalna poduzeća i tijela javne uprave.

Pojedinosti

Datum objave
28. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj