Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. listopada 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Program rada Komisije za 2019.: ispunjavanje obećanja i pripreme za budućnost

Europska komisija predstavila je danas svoj program rada za 2019. i navela tri glavna prioriteta za predstojeću godinu: brzo postizanje dogovora o podnesenim zakonodavnim prijedlozima u cilju ostvarenja njezinih deset političkih prioriteta, donošenje...

EU

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: „Europski izbori koji nam predstoje za sedam mjeseci bit će najvažniji susret Europe s biračima u posljednjih nekoliko desetljeća. Pozivam Europski parlament i Vijeće da usvoje prijedloge koje je Komisija dostavila u protekle četiri godine. Građane ne zanimaju prijedlozi, već propisi koji im daju određena prava. Najbolja poruka koju možemo poslati biračima koji će izići na izbore sljedeće godine bila bi da im dokažemo da im Unija donosi konkretne, opipljive rezultate.”

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Ova Komisija uvijek je bila usredotočena na izazove na koje se može odgovoriti samo zajedničkim djelovanjem na europskoj razini. U ovom programu rada nema nikakvih iznenađenja: podnijeli smo sve potrebne prijedloge, ali sada je potrebno postići dogovor o njima i njihove koristi pretočiti u praksu. Bit ćemo okrenuti i budućnosti, u okviru inicijativa kojima želimo zajamčiti da Unija s 27 država članica ima optimističnu viziju za pravednu i održivu budućnost svih Europljana.”

Program rada za 2019. sadržava samo 15 novih inicijativa, uz 10 novih procjena u okviru programa REFIT za preispitivanje postojećeg zakonodavstva i osiguranje njegove usklađenosti s današnjim potrebama. Kako bi osigurala usmjerenost na rezultate, Komisija u svojem programu rada navodi i 45 prioritetnih prijedloga u postupku u okviru Zajedničke izjave o zakonodavnim prioritetima koje bi Parlament i Vijeće trebali usvojiti prije europskih izbora. Komisija osim toga predlaže povlačenje odnosno stavljanje izvan snage 17 prijedloga u postupku i postojećih propisa.

Ostvarivanje rezultata za Europljane

Komisija je već dostavila sve zakonodavne prijedloge koji su potrebni za ostvarenje deset prioriteta Junckerove Komisije. S Europskim parlamentom i Vijećem dosad smo postigli dogovor o polovini tih prijedloga, a za još dvadeset posto zakonodavni postupak već je u poodmakloj fazi. Naš je prioritet za nadolazeću godinu dobiti zeleno svjetlo za što više prijedloga koji su još u postupku.

Komisija će predstaviti i ograničen broj novih inicijativa, kojima se Europljanima nudi sigurna perspektiva za budućnost. Ocijenit ćemo napredak Plana ulaganja za Europu i dostaviti dokument za razmatranje o održivoj Europi za buduće generacije. Predložit ćemo koordinirani plan razvoja umjetne inteligencije u Europi, dostaviti akcijski plan protiv širenja dezinformacija i dati preporuku za uspostavu europskog formata za razmjenu elektroničke zdravstvene evidencije. Osim toga, ocijenit ćemo preostale prepreke jedinstvenom tržištu i iznijeti ideje za njihovo uklanjanje te predložiti strategiju o endokrinim disruptorima. Da bismo mogli dovršiti energetsku uniju i suočiti se izazovom klimatskih promjena, predstavit ćemo strategiju za dugoročno smanjenje emisija stakleničkih plinova te podnijeti izvješće o stanju energetske unije i akcijskom planu za baterije.

Osim toga, Europska komisija iznijet će argumente za širu primjenu glasovanja kvalificiranom većinom u području energetike i klime, oporezivanja i socijalne politike. Dodatno ćemo ojačati okvir vladavine prava i međunarodnu ulogu eura, izvijestiti o napretku u pogledu viznog reciprociteta i iznijeti ideje za „komunikaciju o Europi”. Naposljetku, bit će potrebno utvrditi i neke mjere za prilagodbu pravne stečevine Unije u kontekstu Brexita. Europska komisija prilagodit će ciljeve energetske učinkovitosti Uniji s 27 država članica, podnijeti potrebne prijedloge o viznom statusu državljana Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita te do kraja 2018. dostaviti niz potrebnih delegiranih i provedbenih akata.

Kontekst

Komisija svake godine donosi program rada u kojemu iznosi popis mjera koje će poduzeti u nadolazećoj godini. Programom rada javnost i suzakonodavce obavještavamo o našim političkim obvezama u pogledu predlaganja novih inicijativa, povlačenja prijedloga u postupku donošenja i preispitivanja postojećeg zakonodavstva EU-a.

Komisiji je kao temelj za izradu programa rada za 2019. poslužilo pismo namjere koje su 12. rujna poslali predsjednik Juncker i potpredsjednik Timmermans nakon predsjednikova govora o stanju Europske unije, a vrijedan doprinos dali su i Europski parlament i Vijeće s kojima se Komisija savjetovala u okviru Međuinstitucijskog sporazuma o boljoj izradi zakonodavstva i Okvirnog sporazuma o odnosima između Parlamenta i Komisije.

Junckerovu Komisiju izabrao je Europski parlament na temelju jasnih političkih smjernica. Tih deset prioriteta čine okvir za godišnje planiranje Komisije. Od početka mandata Junckerove Komisije godišnji programi rada uvijek su bili usredotočeni na ograničen broj ključnih inicijativa koje su sadržavale jasnu dodanu vrijednost Unije i bile potrebne za provedbu dogovorenih prioriteta. Godišnji programi rada Junckerove Komisije sadržavali su najviše 26 prioritetnih inicijativa godišnje, u odnosu na stotinjak koliko ih je bilo u godini prije preuzimanja dužnosti predsjednika Junckera.

Pojedinosti

Datum objave
23. listopada 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj