Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. veljače 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Prijedlog o proglašenju 2018. Europskom godinom kulturne baštine

Kulturna baština obuhvaća izvore iz prošlosti u različitim oblicima i vidovima. U njih su uključeni spomenici, mjesta, tradicije, preneseno znanje i iskazivanje ljudske kreativnosti, kao i zbirke koje se čuvaju i nadgledaju u muzejima, knjižnicama i...

Trogir

Predstavnici Vijeća i Europskog parlamenta postigli su 9. veljače 2017. privremeni dogovor o odluci o proglašenju Europske godine kulturne baštine (2018.).

Inicijativa je usmjerena na podizanje razine svijesti o europskoj povijesti i vrijednostima te jačanje osjećaja europskog identiteta. Njome se istodobno ukazuje na mogućnosti koje nudi naša kulturna baština, ali i na izazove s kojima se suočava, poput utjecaja digitalizacije na lokalitete kulturne baštine, opasnosti koje im prijete zbog okolišnih ili fizičkih razloga te nezakonite trgovine kulturnim dobrima.

Ciljevi Europske godine:

  • promicanje kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i socijalne kohezije
  • isticanje gospodarskog doprinosa kulturne baštine kulturnom i kreativnom sektoru, među ostalim malim i srednjim poduzećima, kao i lokalnom i regionalnom razvoju
  • naglašavanje uloge kulturne baštine u vanjskim odnosima EU-a, među ostalim u sprečavanju sukoba, pomirenju nakon sukoba i ponovnoj izgradnji uništene kulturne baštine.

Pojedinosti

Datum objave
9. veljače 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj