Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Preporuka Europske komisije o koordiniranom pristupu EU-a putovanjima i prijevozu s obzirom na pojavu nove mutacije koronavirusa u Ujedinjenoj Kraljevini

Zbog brzog porasta broja zaraženih COVID-om 19 u dijelovima Engleske, od kojih su mnogi oboljeli od novog soja virusa, Europska komisija jučer je donijela Preporuku o koordiniranom pristupu mjerama za kontrolu putovanja i prijevoza.

Preporuka Europske komisije o koordiniranom pristupu EU-a putovanjima i prijevozu s obzirom na pojavu nove mutacije koronavirusa u Ujedinjenoj Kraljevini

Ova preporuka nadovezuje se na Preporuku Vijeća od 13. listopada o koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19 i druge dokumente sa smjernicama koje je Komisija donijela tijekom proteklih mjeseci, a osobito na Komunikaciju o zelenim trakama.

Iako je važno poduzeti brze privremene preventivne mjere kako bi se ograničilo širenje novog soja virusa te se savjetuje odustajanje od svih putovanja u Ujedinjenu Kraljevinu koja nisu nužna, trebalo bi olakšati nužna putovanja i tranzit putnika. Zabrane letenja i željezničkog prijevoza trebalo bi ukinuti, s obzirom na to da je potrebno omogućiti nužna putovanja i izbjeći poremećaje u lancima opskrbe.

Do kraja prosinca na Ujedinjenu Kraljevinu još se uvijek primjenjuju pravila slobodnog kretanja. To znači da države članice u načelu ne bi smjele odbijati ulazak u zemlju osoba koje dolaze iz Ujedinjene Kraljevine.

Nakon isteka prijelaznog razdoblja na Ujedinjenu Kraljevinu primjenjivat će se Preporuka Vijeća o privremenom ograničenju neobveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja. Priopćenje za medije dostupno je na internetskim stranicama Komisije.

Pojedinosti

Datum objave
23. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj