Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. prosinca 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Prekogranična suradnja Italije i Hrvatske

Komisija je danas donijela prvi program prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od gotovo 237 milijuna eura, od čega je 201 milijun iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

shutterstock-130099715_2.jpg

Njime će se pomoći objema zemljama da oslobode svoj potencijal za plavi rast ulaganjem u istraživanja i inovacije u sektorima plavoga gospodarstva te da poboljšaju zajedničko praćenje klimatskih promjena i sprečavanje prirodnih katastrofa.
Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: „Ovim će se programom aktivno pridonijeti boljitku jadranske regije tako što ćemo pomoći objema zemljama da iskoriste svoje morske i pomorske resurse. Prekograničnim partnerstvom potaknut će se i razvoj ekološki odgovornog turizma u regiji.”
U okviru programa pomoći će se razvoju pomorskog prometa kako bi turizam postao održiviji te kako bi se posjetitelji prostorno bolje rasporedili po regiji.

Kontekst
Program „Interreg V-A Italija-Hrvatska” obuhvaća 33 regije i pokrajine:
U Italiji: Teramo, Pescara, Chieti, Campobasso, Brindisi, Lecce, Foggia, Bari, Barletta-Andria-Trani, Venecija, Padova, Rovigo, Pordenone, Udine, Gorizia, Trst, Ferrara, Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini, Pesaro e Urbino, Ancona, Macerata, Ascoli Piceno, Fermo.
U Hrvatskoj: Primorsko-goranska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Šibensko-kninska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Istarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Karlovačka županija.

Program će se usredotočiti na sljedećih pet prioriteta:
1. Plave inovacije
2. Sigurnost i otpornost
3. Ekološko i kulturno nasljeđe
4. Pomorski promet
5. Tehnička pomoć
Ukupni proračun programa suradnje: 236 890 849 EUR
Ukupni doprinos EU-a (EFRR – Europski fond za regionalni razvoj): 201 357 220 EUR

Budući da je područje obuhvaćeno programom također dio jadransko-jonske regije, ciljevi programa u skladu su s makroregionalnim ciljevima Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Konkretnije govoreći, programom će se potaknuti gospodarski rast u prekograničnim talijanskim i hrvatskim regijama nadograđujući četiri stupa EUSAIR-a: plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam.
Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) makroregionalna je strategija koju je donijela Europska komisija i podržalo Europsko vijeće 2014. Strategiju su u suradnji razvili Komisija, zemlje jadransko-jonske regije i dionici kako bi se bolje uhvatili ukoštac sa zajedničkim izazovima. Strategijom se nastoji potaknuti koordinacija među svim područjima jadransko-jonske regije. EUSAIR-om je obuhvaćeno osam zemalja: četiri države članice EU-a (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) i četiri zemlje koje nisu članice EU-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija).

Upravljačko tijelo
Regija Veneto, Odjel za međunarodne politike i suradnju, Ured upravljačkog tijela za program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. – 2020.
Kontakt: Gđa Silvia Majer, Dorsoduro 3494/A - 30123 Venecija, Italija.

Dodatne informacije:
Interreg V-A Italy- Croatia (internetska je stranica u izradi)
Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)
Twitter: @EU_Regional @CorinaCretuEU #cohesionpolicy

Pojedinosti

Datum objave
15. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj