Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Predstavništvo Europske komisije sudjeluje na Women’s Weekendu u Rijeci

Jedan od partnera događanja je i Europska komisija u Hrvatskoj, o čijoj će ulozi i prioritetima u promicanju ravnopravnosti spolova na europskoj razini, ali i u Hrvatskoj, osobito biti riječi u dva panela konferencije.

Predstavništvo Europske komisije sudjeluje na Women’s Weekendu u Rijeci

U vikendu koji je pred nama, od 9. do 11. ožujka, održava se konferencija pod nazivom ˝Women's Weekend˝ i to u gradu koji nosi ime ženskog roda – Rijeka.

˝Women's Weekend Rijeka˝ privukao je pažnju brojnih imena iz različitih industrija, djelatnosti i poslovnih sfera. Trodnevna konferencija ima za glavni cilj promovirati povezivanje i osnaživanje žena te promicanje ženskih prava i ravnopravnost spolova.

Jedan od partnera događanja je i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, o čijoj će ulozi i prioritetima u promicanju ravnopravnosti spolova na europskoj razini, ali i u Hrvatskoj, osobito biti riječi u dva panela konferencije. Prvi je panel „Kreatorice javnog mnijenja“ u kojem govore direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica televizijskih kanala HRT-a Rahela Štefanović te glavna urednica portala Zaposlena.hr Ana Gruden. U panelu će biti riječi i o utjecaju rodne ravnopravnosti u upravljačkim strukturama na medijski diskurs u Hrvatskoj i Europi, kao i o utjecaju medija na javno mišljenje, osobito kad je riječ o položaju i ulozi žena u društvu. Govornice će se dotaknuti i pitanja uključivanja žena u procese donošenja odluka, a bit će riječi i o tome koliko je hrvatska medijska publika, kao i same osobe na vodećim pozicijama, svjesna utjecaja i dalekosežnih posljedica uredničkih odluka. Panel moderira Petar Štefanić, poduzetnik i novinar N1 televizije.

U drugom panelu naziva „Europa za život u ravnoteži“ govore Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije i voditeljica medija za Hrvatsku, te viša ekonomska savjetnica Hana Huzjak u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. Rasprava je posvećena pojašnjavanju značajne uloge koju Europska komisija ima kad je riječ o ostvarivanju ravnoteže između profesionalnog i privatnog života žena i muškaraca, o novousvojenoj direktivi o ženama u upravljačkim odborima i sličnim temama. Poseban naglasak bit će na važnosti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za poboljšanje kvalitete života u Hrvatskoj, a koji, između ostalog, otvara i nove mogućnosti ženama na tržištu rada.

Konferencija se održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena. Činjenica da taj dan posebno obilježavamo podsjetnik je na to da još uvijek, u 21. stoljeću, postoje izazovi s kojima se suočavaju žene u Hrvatskoj, Europi i diljem svijeta, bilo da je riječ o nejednakoj plaći, diskriminaciji na radnom mjestu, nasilju i zlostavljanju ili pak nedostatku pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju.

Kako je riječ o prvoj regionalnoj konferenciji koja spaja žene i biznis, Europska komisija svojim sudjelovanjem želi istaknuti svoju predanost promicanju ženskih prava i jednakih mogućnosti za sve. ˝Women's Weekend Rijeka˝ bez sumnje će postati primjer toga kako se kroz javni istup o važnim temama iz europske i hrvatske perspektive mogu postići značajni rezultati u promicanju ravnopravnosti spolova.

Pojedinosti

Datum objave
10. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj