Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednik Juncker o stanju Unije u Europskom parlamentu

Sutra, 13. rujna 2017. u 09:00 sati će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održati godišnji govor o stanju Unije, u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Predsjednik Europske komisije, Jean Claude Juncker

Nakon opširne rasprave diljem našega kontinenta u kojoj su sudjelovali građani, Europski parlament, nacionalni parlamenti, tijela lokalne i regionalne vlasti te civilno društvo u cjelini, predsjednik će na temelju iznesenih ideja predstaviti svoje osobne stavove o budućnosti Europe i svoje prioritete u sljedećoj godini. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Utemeljen u Ugovoru iz Lisabona, govor o stanju Unije predviđen je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010. Tim je sporazumom predviđeno i to da predsjednik Komisije predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća šalje pismo namjere u kojem su podrobno izložene mjere koje Komisija namjerava poduzeti putem zakonodavnih i drugih inicijativa do kraja sljedeće godine (u ovom slučaju do kraja 2018.).

Događaj će se prenositi uživo na kanalu EbS uz simultani prijevod na službenim jezicima Europske unije, dok će ga gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći pratiti na 4. programu HTV-a. Na Komisijinoj stranici na Facebooku bit će dostupan internetski prijenos uživo visoke kvalitete.

Govor se može pratiti i komentirati i na Twitteru uz #SOTEU.




Pojedinosti

Datum objave
12. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj