Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednik Juncker jedan od domaćina sastanka na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast u Göteborgu

Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven zajednički će 17. studenoga ugostiti čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u zadnjih dvadeset godina. Predsjednici institucija EU-a, šefovi država i vlada EU-a, socijalni partneri te...

Europski stup socijalnih prava

Na sastanku na vrhu Europski parlament, Vijeće i Europska komisija zajednički će proglasiti europski stup socijalnih prava koji je predsjednik Juncker najavio u svom govoru o stanju Unije 2015., a Komisija ga je predstavila u travnju 2017.

Proglasom se ističe zajednička odlučnost čelnika EU-a da podrže i promiču dvadeset načela i prava zajamčenih stupom socijalnih prava. Na radnom ručku nakon sastanka na vrhu čelnici će razgovarati i o budućnosti obrazovanja i kulture. Prije samo dva dana Europska komisija iznijela je svoju viziju stvaranja europskog područja obrazovanja do 2025.

Govoreći o sastanku na vrhu predsjednik Juncker izjavio je: „Europa polako ostavlja za sobom godine gospodarske krize, no još uvijek nije svladala jednu od najvećih socijalnih kriza zadnjih generacija. Nitko od nas nije imun na izazove nezaposlenosti mladih, neravnopravnosti i preobrazbe svijeta rada. Ovdje u Göteborgu imamo jedinstvenu priliku pronaći zajednička rješenja. Ovo bi trebao biti povijesni trenutak – proglašenjem europskog stupa socijalnih prava pokazujemo zajedničku odlučnost glede zaštite i očuvanja prava na ravnopravnost, pravednost i priliku za koja se svi zalažemo i na koja svi građani imaju pravo. To mora biti prvi u nizu koraka u tom smjeru.“

Naglasak socijalnog sastanka na vrhu bit će na najboljem mogućem iskorištavanju novih prilika i suočavanju sa zajedničkim izazovima tržišta rada i socijalnih modela danas i sutra. Uz predsjednika Junckera, na sastanku na vrhu sudjeluju i potpredsjednik za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis te povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. Danas, uoči socijalnog sastanka na vrhu, predsjednik Juncker, potpredsjednik Dombrovskis i povjerenica Thyssen prisustvovat će izvanrednom sastanku institucija EU-a i socijalnih partnera EU-a. Povjerenica Thyssen usto će danas poslijepodne sudjelovati u dijalogu s građanima zajedno s povjerenicom Malmström. Dijalog možete pratiti uživo.

Pojedinosti

Datum objave
16. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj