Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. lipnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednik Juncker: Europa ide dalje

Predsjednik Juncker se u prisutnosti cijelog Kolegija povjerenika, uključujući lorda Hilla, obratio okupljenima na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ishodu britanskog referenduma.

shutterstock-91863509.jpg

Ponovio je da žali zbog odluke britanskih birača, ali da je poštuje.

Podsjetio je da su prošlog petka četiri europske institucije u zajedničkoj izjavi zatražile jasan stav.

Taj je zahtjev ponovio pred Parlamentom: „Pozivam Vladu Ujedinjene Kraljevine da što je prije moguće razjasni situaciju… ne nužno danas, ni sutra ujutro, ali ubrzo”.

Isto je tako naglasio da ne želi da „itko pomisli kako su tajni pregovori mogući”. Neće biti prethodnih pregovora jer „bez službene obavijesti nema pregovora” (no notification, no negotiation) , rekao je.

Nadalje, inzistirao je na činjenici da „ne treba mijenjati bit da Europa ostaje projekt mira i projekt budućnosti”. „I dalje nastavljamo okrenuti prema budućnosti”, rekao je predsjednik Juncker ističući da Komisija nastavlja u pravcu kojim je krenula uz suglasnost ovog Parlamenta, posebno radi smanjenja birokracije u Europi „osiguravajući dostojanstveno mjesto socijalnoj Europi”, razborite primjene Pakta o stabilnosti, ostvarivanja energetske unije i digitalne Europe.

U svojem je obraćanju predsjednik Juncker isto tako naglasio da su „prava država osnivačica jednaka pravima ostalih država članica, onih koje nazivamo novim državama članicama”.

„Do posljednjeg ću se daha boriti za ujedinjenu Europu”, rekao je dodajući da „nije vrijeme za ponovno komadanje ovog kontinenta”.

Govor predsjednika Jean Claude Junckera pročitajte u cijelosti na engleskom jeziku i na francuskom i njemačkom jeziku

Video zapis

Pojedinosti

Datum objave
28. lipnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj