Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. svibnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Predsjednik Juncker danas je najavio kandidaturu Mariye Gabriel za povjerenicu iz Bugarske

Predsjednik Jean-Claude-Juncker danas je održao razgovor s Mariyom Gabriel, kandidatkinjomkojujepredložila bugarska vlada kao povjerenicu koja bi trebala zamijeniti bivšu članicu Komisije Kristalinu Georgievu.

Jean Claude Juncker

U skladu s time predsjednik Juncker potvrdio je da Mariya Gabriel posjeduje sposobnosti potrebne za kandidata za povjerenika utvrđene u članku 17. stavku 3. Ugovora o Europskoj uniji (UEU) te je najavio da joj namjerava dodijeliti portfelj digitalnog gospodarstva i društva.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo podupirat će provedbu Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, koju je Europska Komisija donijela u svibnju 2015. i na temelju koje je predstavila reviziju na sredini razdoblja 10. svibnja. Povjerenica će pridonijeti ostvarenju jedinstvenog digitalnog tržišta kojim će se postaviti temelji digitalne budućnosti Europe sa sveeuropskim telekomunikacijskim mrežama, prekograničnim digitalnim uslugama i valom inovativnih novoosnovanih europskih poduzeća.

U mandantnom pismu koje je predsjednik Juncker danas uputio Mariyi Gabriel navedene su njezine glavne zadaće i odgovornosti u ulozi povjerenice zadužene za digitalno gospodarstvo i društvo.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo dat će svoj doprinos projektima kojima upravljaju i koje koordiniraju potpredsjednik Andrus Ansip zadužen za jedinstveno digitalno tržište i potpredsjednik Jyrki Katainen zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.

Predsjednik Juncker obavijestio je premijera Borisova o svojem izboru portfelja koji namjerava dodijeliti Mariyi Gabriel.

Pojedinosti

Datum objave
16. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj