Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen u Europskom parlamentu: Na raspolaganju su nam nezapamćeni financijski kapaciteti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, tijekom rasprave o zaključcima izvanrednog sastanka Europskog vijeća od 17. do 21. srpnja 2020.

Predsjednica von der Leyen u Europskom parlamentu: Na raspolaganju su nam nezapamćeni financijski kapaciteti

Za postignuti sporazum izjavila je da je golemo postignuće, kao i europsko ulaganje u našu Europsku uniju. Smatram da NextGenerationEU predstavlja jedan od najvećih poticaja za ulaganja i reforme na svijetu koji uključuje ulaganje u uvođenje 5G mreža, mrežnu infrastrukturu, umjetne inteligencije i industrijsku digitalizaciju, obnovljive izvore energije, održiv promet i energetski učinkovite zgrade. Na taj se način borimo protiv klimatskih promjena i moderniziramo.

Predsjednica je naglasila da će Europski parlament u potpunosti ispuniti svoju ulogu. Ova institucija u potpunosti će sudjelovati u osmišljavanju i funkcioniranju instrumenta. Komisija će osigurati potpunu transparentnost. Predsjednica je pohvalila i dogovor o novim sredstvima: Imamo jasan raspored i plan otplate. To je golem i povijesni korak za našu Uniju za koji se već dugo zalažu i Komisija i Parlament. Nemamo vremena za gubljenje. Komisija će predstaviti paket novih vlastitih sredstava.

Naglasila je važnost zaštite naših vrijednosti, a posebno vladavine prava te izjavila sljedeće: Razmotrit ćemo naš prijedlog o vladavini prava iz 2018. Surađivat ćemo sa zakonodavcima kako bismo osigurali da će se naš prijedlog iz 2018. nastaviti primjenjivati i prema potrebi poboljšati.

Izrazila je žaljenje zbog prilagodbi nekih programa. Donijeli smo tužne i bolne odluke o mnogim programima koji imaju ključnu dodanu vrijednost za Europu. Naglasila je: sada imamo na raspolaganju nezapamćene financijske kapacitete. 1,8 bilijuna eura. Ne smijemo to zaboraviti. Konačno, naglasila je važnost očuvanja zajedništva u ovoj krizi.

Imamo priliku utjecati na budućnost Europe. Pritisak krize otvorio je vrata koja su već dugo zatvorena. Iako je u tijeku kriza, ovo je ujedno i odlična prilika za našu zajednicu. NextGenerationEU je odličan znak solidarnosti. Budući da se NextGenerationEU temelji na suradnji, pomoći će nam u oporavku i približiti nas. Ovaj put svi mi zajedno preuzimamo odgovornost za sudbinu Europe i budućnost naše djece. Govor je dostupan na internetu. Možete ga pogledati i na EbS-u.

Pojedinosti

Datum objave
23. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj