Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen o vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini: „Mi smo uz Ukrajinu“

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen jutros je sudjelovala na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta u Strasbourgu o odnosima EU-a i Rusije, europskoj sigurnosti i vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini.

Predsjednica von der Leyen o vojnoj prijetnji Rusije Ukrajini: „Mi smo uz Ukrajinu“

Budući da se EU suočava s najvećim porastom broja postrojbi na europskom tlu od hladnog rata, predsjednica je izjavila: To je posljedica politike ruskog vodstva. Ukrajina je ostvarila velik napredak. Poduzela je važne korake u borbi protiv korupcije, obnovila infrastrukturu i otvorila nova radna mjesta za talentirane mlade osobe. Unija ih je pratila s najvećim paketom potpore u našoj povijesti. Ukrajina je danas snažnija, slobodnija i suverenija zemlja no 2014. Donosi odluke o vlastitoj budućnosti. Međutim, Kremlj se ne slaže s tim i stoga prijeti ratom. Čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Posrijedi je pravo svake zemlje da odlučuje o vlastitoj budućnosti. Naša je poruka Rusiji vrlo jasna: nemojte odabrati rat.

Iako se diplomatski napori nastavljaju i EU se nada da Kremlj neće odgovoriti nasiljem, predsjednica von der Leyen jasno je dala do znanja da će odgovor Europe ako se situacija pogorša biti snažan, ujedinjen, brz i čvrst. Također je predstavila napore u pogledu pripravnosti u slučaju da rusko vodstvo odluči djelomično ili potpuno ometati opskrbu EU-a plinom. Predsjednica je podsjetila da ta kriza dokazuje da EU treba u velikoj mjeri ulagati u obnovljive izvore energije i diversificirati naše izvore energije, čime će se okončati naša ovisnost o ruskom plinu.

Obraćajući se zastupnicima u vijećnici rekla je: Ovo je kriza koju je izazvala Moskva. Nismo izabrali sukob, ali spremni smo za njega. Moguća je i drugačija budućnost. Budućnost u kojoj Rusija i Europa surađuju u zajedničkim interesima. Budućnost u kojoj slobodne zemlje surađuju u miru.

Pročitajte cijeli govor na internetu na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku ili pogledajte ga na EbS -u.

Pojedinosti

Datum objave
16. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj