Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen najavila novi ugovor o cjepivu s proizvođačem Moderna

Izjavu za medije predsjednice von der Leyen možete pogledati ovdje.

Predsjednica von der Leyen najavila novi ugovor o cjepivu s proizvođačem Moderna

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila naše živote. Velik broj osoba je bolestan ili je ostao bez posla. Brojni Europljani zabrinuti su jer ne mogu vidjeti svoje obitelji ili bliske prijatelje za Božić.

Iako restriktivne mjere mogu usporiti širenje virusa, samo je sigurno i učinkovito cjepivo trajno rješenje. Cijepljenje će nam pomoći da zaustavimo pandemiju.

Stoga mi je drago objaviti da smo danas odobrili novi ugovor kako bismo Europljanima osigurali još jedno cjepivo protiv bolesti COVID-19. Taj nam ugovor omogućuje kupnju do 160 milijuna doza cjepiva od proizvođača Moderne. Na temelju rezultata kliničkih ispitivanja to bi cjepivo moglo biti vrlo učinkovito u borbi protiv bolesti COVID-19.

Nakon što se cjepivo zaista pokaže sigurnim i učinkovitim, svaka će ga država članica istodobno, na proporcionalnoj osnovi, primiti pod istim uvjetima.
To je šesti ugovor s farmaceutskim poduzećem za naš portfelj cjepiva protiv bolesti COVID-19.

I radimo na sedmom ugovoru. Uspostavljamo jedan od najopsežnijih portfelja cjepiva protiv bolesti COVID-19 na svijetu.
Time se Europljanima omogućuje pristup najperspektivnijim cjepivima u izradi.

Europska agencija za lijekove (EMA) vrlo će pažljivo ocijeniti sva cjepiva iz našeg portfelja. Bit će odobrena i stavljena na tržište samo ako su sigurna i učinkovita.

Transparentnost je vrlo važna. Ljudi moraju biti upoznati s prednostima i rizicima cjepiva, slično kao i za sve druge lijekove.
Naš je prioritet brzo osiguravanje cjepiva za Europljane.

No istodobno želimo omogućiti pristup cjepivima ljudima diljem svijeta. Zbog toga smo od svibnja prikupili gotovo 16 milijardi eura za testove, lijekove i cjepiva protiv koronavirusa za ljude diljem svijeta.

Kao Tim Europa osigurali smo gotovo 800 milijuna eura za instrument COVAX čiji cilj je osigurati cjepiva za zemlje s niskim i srednjim dohotkom.

Svi smo zajedno u ovome.

Pojedinosti

Datum objave
24. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj