Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednica von der Leyen na Svjetskom sastanku na vrhu o zdravlju

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je u nedjelju 25. listopada govor na internetskom Svjetskom sastanku na vrhu o zdravlju 2020.

Predsjednica von der Leyen na Svjetskom sastanku na vrhu o zdravlju

Predsjednica von der Leyen u svojem je govoru naglasila važnost globalne suradnje u zdravstvenim pitanjima: Više no u bilo kojem trenutku u ljudskoj povijesti zdravlje jedne zemlje izravno utječe na zdravlje drugih zemalja. Za prekogranične viruse potrebni su prekogranični odgovori, osobito s obzirom na to da ulazimo u sljedeću fazu ove pandemije. Dramatičan porast oboljelih tijekom posljednjih nekoliko tjedana diljem svijeta, a posebno ovdje u Europi, odražava stanje koje se svakodnevno pogoršava. No iako se virus vratio jači nego ikad, naše znanje i iskustvo u pogledu onoga što moramo učiniti bolji su nego prije.

Predsjednica von der Leyen kao jedna od pokroviteljica Svjetskog sastanka na vrhu o zdravlju utvrdila je tri ključna područja suradnje u borbi protiv krize uzrokovane koronavirusom: prekogranična koordinacija, opskrba opremom te potpora za građane i gospodarstvo. Naglasila je da je EU spreman preuzeti vodstvo u globalnim zdravstvenim pitanjima.

Kad je riječ o budućnosti, dodala je: Dugoročno smatram da je vrijeme da svijet promijeni svoj stav o zdravlju. Moramo se odmaknuti od brige o našem zdravlju samo s pomoću kliničkih i individualnih metoda. U današnjem svijetu moramo se brinuti o našem zdravlju brinući se za naš planet, našu dobrobit i održivi razvoj. Moramo to učiniti zajedno, globalnom zdravstvenom suradnjom, a ne globalnom zdravstvenom konkurencijom. Možete računati na Europu u teškom razdoblju koje slijedi. Cijeli govor možete pogledati ili pročitati na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
26. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj